Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kontroverzná legenda Lance Armstrong: Sagan nie je zákerný
Zdielať na

Kontroverzná legenda Lance Armstrong: Sagan nie je zákerný

BRATISLAVA / S vylúčením slovenského cyklistu z Tour de France nesúhlasia viaceré osobnosti svetovej cyklistiky. Potrebu vyjadriť sa ku kolízii, ktorá sa odohrala na konci utorňajšej štvrtej etapy, mala aj kontroverzná legenda, Lance Armstrong, ktorý otvorene priznáva, že aj keď nie je Saganovým fanúšikom, jeho vylúčenie z pretekov považuje za veľkú chybu rozhodcov.

"Nesúhlasím! Absolútne nesúhlasím! Mal byť potrestaný penalizáciou a nie vylúčený. Nie som jeho fanúšikom, ale s tým nemôžem súhlasiť," povedal Armstrong v debate na svojom profile na sociálnej sieti. 

„Nesprávne rozhodnutie. Mark išiel tam, kde bolo jasné, že žiadne miesto nebude. Lakeť prišiel až potom, Cavendish už v tej chvíli padal. Nechcem nikomu nadržiavať, ale som si na sto percent istý, že lakeť nezapríčinil ten pád,“ dodal Armstrong, podľa ktorého slovenský cyklista nie je zákerný. 

"Sú šprintéri, ktorí používajú špinavé triky, aby víťazili. Ale Sagan nie je zákerný jazdec. A videli sme, čo sa dialo po etape – okamžite šiel k autobusu Marka Cavendisha zistiť, ako na tom je."

 Podľa legendárneho, hoci kontroverzného, cyklistu, prišli preteky vylúčením Petra Sagana o najväčšiu hviezdu. "Sú tu veci, s ktorými môžeme a nemusíme súhlasiť, ale on je najväčšia hviezda pretekov. Ak sa na to pozrieme vo všeobecnosti, tak preteky práve prišli o najväčšiu hviezdu," vyhlásil. 

Pridali sa aj ďalšie osobnosti

Tvrdý verdikt rozhodcovskej komisie cyklistickej Tour de France vylúčiť Petra Sagana z pretekov po kontakte s Markom Cavendishom v závere 4. etapy vo Vitteli vyvolalo búrku nevôle fanúšikov na sociálnych sieťach. A nielen tých zo Slovenska.

Väčšina z nich pripomína, že Cavendish už padal v momente, keď ho pravdepodobne zasiahol Saganov lakeť, lebo ešte predtým sa v snahe vyhnúť bariére oprel hlavou o povedľa neho upaľujúceho Slováka. Už po tomto kontakte stratil Brit kontrolu nad bicyklom.

"Nesúhlasím s tým, ako rozhodla komisia súvislosti so Saganom. Trest v etape áno, ale nie vylúčenie z Tour," napísal Austrálčan Robbie McEwen, víťaz bodovacej súťaže na TdF 2002, 2004 a 2005. 

Ešte jednoznačnejšie vyjadril svoj názor držiteľ zeleného dresu z roku 2003, ďalší austrálsky cyklista Baden Cooke. "Poslať Sagana domov je zlé rozhodnutie. Bolo to neúmyselné z jeho strany. Lakte sa často používajú v prípade, aby ste zabránili vlastnému pádu," uviedol Cooke.

V pondelok vyhral Peter Sagan zrejme poslednú etapu na tohtoročnej Tour de France. Viac si pozrite v archívnej reportáži.

Súvisiace články