Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zlato v časovke pre McNultyho aj 41-ročnú Nebenovú
Zdielať na

Zlato v časovke pre McNultyho aj 41-ročnú Nebenovú

DAUHA / Američania Brandon McNulty medzi juniormi a Amber Nebenová v elitnej ženskej kategórii sa stali majstrami sveta v časovke na šampionáte cestných cyklistov v katarskej Dauhe.

Obe kategórie absolvovali v utorok identickú trať s dĺžkou 28,9 km na umelom ostrove Perla Kataru. Slovensko nemalo zastúpenie.

McNulty bol predpoludním suverénny Osemnásťročný Američan triumfoval s náskokom 35 sekúnd pred Dánom Mikkelom Bjergom a 53 sekúnd pred krajanom Ianom Garrisonom. Dánsky cyklista Julius Johansen na štvrtom mieste zaostal už o vyše minúty za víťazom. McNulty bol vlani na MS v Richmonde tretí a v lete sa stal víťazom prestížneho podujatia juniorov Tour de l’Abitibi. Zo štartovnej rampy sa vydal na majstrovskú trať na Perle Kataru ako posledný a na všetkých medzičasoch svietil pri jeho mene najlepší čas. Postupne zvyšoval svoj náskok z ôsmich až na 35 sekúnd v cieli. Svoju prevahu McNulty demonštroval aj tým, že počas pretekov dostihol dvoch pretekárov, ktorí štartovali minútu, resp. dve minúty pred ním. Jedným z nich bol majster Európy zo septembrového šampionátu v Plumelci, Francúz Alexys Brunel, ktorý skončil až na 34. mieste s vyše trojminútovým odstupom za víťazom.

Rodák z arizonského Glendale McNulty sa stal tretím Američanom s titulom juniorského majstra sveta. Jeho úspešnými predchodcami boli Greg Lemond, ktorý v roku 1979 triumfoval v pretekoch s hromadným štartom a Taylor Phinney, víťaz časovky v roku 2007. "Neuveriteľný pocit! Keď sa pozriem na listinu majstrov sveta, nechce sa mi veriť, do akej spoločnosti som sa to vlastne dostal. To teplo som až tak nevnímal, lebo u nás doma v Arizone je to podobné. Keď som dostihol prvého jazdca predo mnou, vral som si, že je to dobré. Keď som predbehol aj druhého, bola to obrovská motivácia vydať zo seba všetko," uviedol McNulty podľa webu Cyclingnews.

Popoludní zvýraznila americký časovkový úspech Amber Nebenová. A jej víťazstvo bolo poriadnym šokom, keďže triumfovala vo veku 41 rokov, 7 mesiacov a 23 dní. Bola najstaršou ženou v 40-člennom štartovnom poli a zvíťazila s náskokom necelých 6 sekúnd pred holandskou favoritkou a úradujúcou majsterkou Európy Ellen van Dijkovou. Vo vyrovnaných pretekoch bronzová Austrálčanka Katrin Garfootová zaostala o 8 sekúnd. Američanky majú v tomto roku patent na úspešnosť v dlhovekosti. Olympijskou šampiónkou v Riu de Janeiro sa stala Kristin Armstrongová ako 43-ročná. Víťazka z Dauhy Nebenová sa dočkala titulu majsterky sveta po ôsmich rokoch, v sezóne 2008 triumfovala v talianskom Varese.

"Bolo to dlhé čakanie po tých rokoch, ale aj v cieli. Očakávala som, že zvíťazí Ellen a ja budem druhá, tretia či štvrtá. Napokon som si udržala vedenie až do konca," uviedla Amber Nebenová, po ktorej sa na trati objavilo ešte 20 pretekárok. "Celkovo nie som typ, ktorý príliš rýchlo vhupne do pretekov. Som skôr vytrvalostný pretekár a snažím sa udržať solídne tempo aj v samom závere," dodala nová majsterka sveta. 

MS v cyklistike - Dauha (Kat.):

Časovka juniorov (28,9 km): 1. Brandon McNulty (USA) 34:42 min, 2. Mikkel Bjerg (Dán.) +35 s, 3. Ian Garrison (USA) +53, 4. Julius Johansen (Dán.) +1:02, 5. Ruben Apers (Belg.) +1:24, 6. Iver Knotten (Nór.) +1:32
Časovka žien (28,9 km): 1. Amber Nebenová (USA) 36:37 min, 2. Ellen van Dijková (Hol.) +6 s, 3. Katrin Garfootová (Aus.) +8, 4. Oľga Zabelinská (Rus.) +11, 5. Annemiek van Vleutenová (Hol.) +25, 6. Lisa Brennauerová (Nem.) +57

Súvisiace články