Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chceš pretekať, musíš na hormonálnu liečbu
Zdielať na

Chceš pretekať, musíš na hormonálnu liečbu

LAUSANNE / Mediálne známa Juhoafrická atlétka s črtami muža, neuspela na medzinárodnom arbitrážnom súde. Ak chce naďalej pretekať na medzinárodných podujatiach žien ako športovkyňa s prirodzene vyššou hladinou testosterónu, musí podstúpiť hormonálnu liečbu na jej zníženie.

Športový arbitrážny súd zverejnil svoje rozhodnutie po viac ako mesačnom odklade a zdôvodnil ho tým, že zabezpečí spravodlivosť súťaží. Na tratiach dlhých 400 metrov až míľu môžu atlétky, ktoré majú rovnako ako Caster Semenyaová prirodzene zvýšenú hladinu testosterónu súťažiť len po podstúpení hormonálnej liečby na jej zníženie.

Športový arbitrážny súd tal dal tak za pravdu štúdií Medzinárodnej asociácii atletických federácií, ktorá tvrdí, že atlétky s odlišným sexuálnym vývojom majú vďaka prirodzene zvýšenej hladine testosterónu výhodu v porovnaní s bežnou ženskou populáciou.

"Toto rozhodnutie nie je dokonalé. Ale aké rozhodnutie by v tomto prípade dokonalé bolo? Môže sa stať, že ak si IAAF bude toto pravidlo vynucovať, tak sa ozvú aj ďalší športovci so špecifickým biologickým profilom," hovorí Matthieu Reub, generálny sekretár Medzinárodnej športovej arbitráže. 

Juhoafričanka na to, že medzinárodných súťažiach môže pokračovať len v prípade, ak podstúpi hormonálnu liečbu zareagovala hneď po oznámení verdiktu na sociálnej sieti: "Niekedy je tou najlepšou reakciou nereagovať."

Neskôr však 28-ročná atlétka dodala, že sa ešte obráti na švajčiarsky civilný súd. Pripomeňme, že v roku 2015 Športový arbitrážny súd Semenyaovej dal za pravdu. Teraz však túto liečbu podstúpiť musí. Pretože pravidlo IAAF, ktoré začne platiť 8. mája, jej inak znemožní štart na svetovom šampionáte v Katare.

Martin Pupiš, športový fyziológ UMB hovorí: "Je to rozhodnutie, ktoré podľa mňa už hraničí s ľudskými právami. Je to rozporuplné z hľadiska celého športu, lebo vieme, že sú atléti (muži), ktorí majú dvakrát vyššiu hladinu testosterónu ako má napr. iný atlét. Tak by sa to potom tiež mohlo polemizovať, či im to netreba znižovať alebo u tých, čo majú nízku hranicu zasa zvyšovať."

Olympijská víťazka z rokov 2012 a 2016 a trojnásobná majsterka sveta je najznámejšou atlétkou, ktorej sa pravidlo o povinnej hormonálnej liečbe bude dotýkať. Ako však uvádza športový arbitrážny súd vo svojom dnešnom rozsudku celkovo ich je 46.

"Ten prípad je tak komplexný, že ja si netrúfam povedať ani svoj osobný názor, že ako by sa to malo riešiť. Ale na druhej strane si myslím, že to len vyprovokuje ďalšie diskusie smerom najmä k transgender športovkyniam a športovcom, čiže tým, ktorí si nechali zmeniť pohlavie," hovorí Danka Barteková, členka Medzinárodného olympijského výboru.



Téma hormonálnej nerovnováhy a férového súťaženia prináša mnoho otázok:

Súvisiace články

Najčítanejšie