Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Český kouč Stavjaňa naložil Slovákom: Budete mať problém postúpiť zo skupiny!
Zdielať na

Český kouč Stavjaňa naložil Slovákom: Budete mať problém postúpiť zo skupiny!

BRATISLAVA / Český hokejový tréner Antonín Stavjaňa je fanúšikom na Slovensku veľmi dobre známy. V minulosti koučoval bratislavský Slovan, Trenčín, sedem rokov viedol Nitru a v roku 2016 sa s ňou tešil z majstrovského titulu. Reprezentácie Česka a Slovenska čaká na hokejovom šampionáte v Rige hneď v úvode federálne derby. Podľa bývalého československého reprezentanta je favorit jasný.

"Viem, aké majú Slováci problémy pri výstavbe tímu. Prvý zápas bude náročný, ale nielen preto, že nastúpite proti Čechom, ale aj preto, že každý jeden duel bude mimoriadne náročný. Postup bude veľmi ťažký," povedal na adresu Slovenska. "Skutočne si myslím, že budete mať problém postúpiť zo skupiny."

Stavjaňa rovnako odpovedal aj po otázke, či si nemyslí, že B skupina, kde hrá Slovensko aj Česku, je tento rok jednoduchšia na postup. V B skupine je okrem Slovenska, Česka aj Kanada, Lotyšsko, Švajčiarsko, Kazachstan, Slovinsko a Nórsko. "Keby som si mohol vybrať, viac by som preferoval A skupinu," prekvapil český kouč. Tam sa predstavia Rakúsko, Dánsko, Fínsko, Švédsko, Francúszko, Nemecko, Maďarsko a tím USA.

Hokejisti Slovenska na svetovom šampionáte v Rige a Tampere štartujú v piatok 12. mája, hneď na úvod ich od 15:20 h preverí Česko. Podľa Stavjaňu je favorit jasný: "Ak by som mal staviť na víťaza, bolo by to Česko a to nielen preto, že som Čech."

Rozdiel v tímoch je skutočne obrovský. Pre ilustráciu pohľad na brankárov: kým Slováci hovoria o tom, ktorý z novinovanej trojice Samuel Hlavaj, Dominik Riečický a Stanislav Škorvánek má dostatočné reprezentačné skúsenosti, trojica v tíme Česka je niekde inde: Karel Vejmelka chytal vo vrcholiacej sezóne za Arizona Coyotes v 50 zápasoch, Šimon Hrubec reprezentoval na šampionátoch aj olympijských hrách, no ešte mu chýba medaila, a Marek Langhamer z Komety Brno chytal napríklad pred rokom na šampionáte v dueli o bronz.

"Náš tím je tradične kvalitný, ambície má najvyššie a pri neúčasti Ruska, keď vypadol jeden z kandidátov na medailu, je reálne bojovať o medailu," uzavrel Stavjaňa.

Súvisiace články