Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kanada vyhrala prvé finále, gól Tatara Európanom nestačil
Zdielať na

Kanada vyhrala prvé finále, gól Tatara Európanom nestačil

TORONTO / Tím domácej Kanady je po prvom finálovom stretnutí bližšie k celkovému triumfu na hokejovom Svetovom pohári v kanadskom Toronte.

Favorizovaní zverenci trénera Mika Babcocka totiž zdolali kombinovaný tím Európy 3:1 (2:0, 0:1, 1:0) a v sérii hranej na dve víťazstvá vedú 1:0 na zápasy. Druhý duel je na programe vo štvrtok 29. septembra, prípadné tretie stretnutie naplánovali na sobotu 1. októbra.

Tím Európy pod vedením trénera Ralpha Kruegera s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom inkasoval prvý gól už v tretej minúte z hokejky Brada Marchanda a gólovú poistku pre "javorové listy" pridal v 14. min Steven Stamkos. Európania bez zraneného Mariána Gáboríka skorigovali v 27. min zásluhou Tomáša Tatara. Zázrak na úkor Kanady sa napokon nekonal a definitívnu podobu výsledku dal v 50. min Patrice Bergeron. Európske mužstvo sa síce až do konca snažilo aspoň zdramatizovať zápas, ale skóre sa už nemenilo.

Za prvú hviezdu duelu vyhlásili Sidneyho Crosbyho (0+2), druhou sa stal Patrice Bergeron (1+1) a treťou Tomáš Tatar (1+0).

Svetový pohár 2016 finále - prvý zápas (hrá sa na dve víťazstvá):
Kanada - tím Európy 3:1 (2:0, 0:1, 1:0) - stav série 1:0
Góly: 3. Marchand (P. Bergeron, Crosby), 14. Stamkos (Getzlaf), 50. P. Bergeron (Crosby) - 27. TATAR (Seidenberg, Kopitar)
Vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 38:33, rozhodovali: McCauley, Sutherland - Murphy, Racicot, 18 377 divákov

Kanada: Price - S. Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Perry, Toews, Couture - R. O’Reilly, Duchene, J. Thornton
Európa: Halák - Josi, Seidenberg, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff - Tatar, Kopitar, Marián Hossa - Mikkel Boedker, Nielsen, Zuccarello - T. Vanek, Bellemare, Hansen - Rieder, Draisaitl, Niederreiter

Výber Európy aj s piatimi slovenskými hokejistami začal veľmi dobre a už v 1. min mal veľkú šancu Slovinec Anže Kopitar, no jeho bekhendový pokus pri avizovanom vylúčení trafil iba korčuľu brániaceho Brada Marchanda a skóre sa nemenilo. O niekoľko okamihov však udrelo na opačnej strane, keď v 3. min po skončení početnej výhody súpera práve spomenutý Marchand, ktorý si odsedel dvojminútový trest za krošček, dostal peknú prihrávku od Patrica Bergerona a puk pohodlne zdvihol nad pravý betón Jaroslava Haláka - 1:0. Európania boli potom strelecky aktívnejší, no nebezpečnejší boli domáci Kanaďania. Tí v 14. min pridali druhý gól z hokejky Stevena Stamkosa. Ryan Getzlaf využil zaváhanie Zdena Cháru v strednom pásme a ofenzívny líder a kapitán Tampy Bay Stamkos profitoval z prihrávky Getzlafa na pravú stranu - 2:0.

Európa sa v druhej časti snažila čo najskôr skorigovať a podarilo sa jej to v závere 27. min - na pravom krídle sa dobre zbavil brániaceho hráča Kopitar, puk sa cez beka Dennisa Seidenberga dostal k Tomášovi Tatarovi a krídelník Detroitu ho poľahky poslal za bezmocného Careyho Pricea. Tatar mal vzápätí možnosť na vyrovnanie, natlačil sa pred bránkovisko súpera, ale tečovaný puk nedokázal usmerniť za súperovho gólmana. V 37. min nepochodil ani obranca Andrej Sekera, ktorý sa dostal do brejku - blafák slovenského zadáka zneškodnil pozorný Price.

Snaha európskeho výberu o vyrovnanie v III. tretine nepriniesla úspech napriek niekoľkým šanciam, čo potrestali domáci hokejisti. V 50. min sa za Halákovou svätyňou uvoľnil cez Marka Streita center Crosby, poslal puk pred bránku a tiesnený Patrice Bergeron ho usmernil za slovenského brankára. Kouč Ralph Krueger siahol k hre bez brankára už tri minúty pred koncom riadneho hracieho času, no Európa sa nedostala do výraznejšej šance a necelú polminútu pred treťou sirénou trafil Kanaďan Corey Perry iba konštrukciu opustenej bránky.

Súvisiace články