Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európania šokovali USA! Čisté konto Haláka, gól Gáboríka
Zdielať na

Európania šokovali USA! Čisté konto Haláka, gól Gáboríka

TORONTO / Tím Európy sa postaral hneď v prvom stretnutí Svetového pohára v hokeji v Toronte o veľké prekvapenie, keď po kvalitnom výkone zdolal v A-skupine výber USA 3:0.

O úvodný gól celého podujatia sa postaral slovenský útočník Marián Gáborík. V európskom mužstve žiaril v bránke Jaroslav Halák, ktorý mal 35 úspešných zákrokov. V prvej formácii Európanov nastúpili v útoku so Slovincom Anžem Kopitarom krídelníci Marián Hossa a Tomáš Tatar, za nimi korčuľovali Zdeno Chára s Andrejom Sekerom. Gáborík sa predstavil po boku Fransa Nielsena a Matsa Zuccarella.

Američania si vďaka výbornému koncentrovanému výkonu Európanov skomplikovali cestu do semifinále, do ktorého z A-skupiny postúpia len dva najlepšie tímy. Hráči zo starého kontinentu ukázali veľkú odolnosť, bojovnosť a ukázali, že na turnaji nebudú len do počtu.

Svetový pohár 2016 - A-skupina:
Európa - USA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Góly: 5. Gáborík (Nielsen, Zuccarello), 25. Draisaitl (Niederreiter, Rieder), 39. Bellemare (Hansen, Ehrhoff)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Dwyer, Sutherland – Heyer, Amell.

Európa: Halák - Sekera, Chára, Seidenberg, Josi, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Gáborík, Nielsen, Zuccarello - Rieder, Draisaitl, Niederreiter - Hansen, Bellemare, Vanek. Tréner: R. Krueger.
USA: Quick - Niskanen, McDonagh, Carlson, Suter, J. Johnson, E. Johnson - Oshie, Kesler, Pacioretty - P. Kane, Stepan, J. van Riemsdyk - Wheeler, Pavelski, Parise - Backes, Dubinsky, Abdelkader. Tréner: John Tortorella

Hokejisti európskeho tímu hrali od prvej minúty pozorne a nepúšťali favorita do dobrých streleckých pozícií. V 5. min prepadol zámorský tím v strednom pásme, Nielsen prebral puk pri mantineli a skvelou prihrávkou našiel nakorčuľovaného Mariána Gáboríka, pred ktorým bola už len odkrytá bránka - 1:0. Európania sa súpera nezľakli a naďalej mu nepríjemne podkurovali. Hra sa prelievala zo strany na stranu, Američania sa snažili zakončovať z každej príležitosti, ich súperi trpezlivo čakali na možnosť dobrej strely. Brankár Quick v 16. min betónom zlikvidoval megašancu Nielsena po prihrávke od Zuccarella.

Druhú dvadsaťminútovku začal aktívne zámorský tím. V 25. min však stratil puk pred útočnou modrou Patrick Kane a Draisaitl s Niederreiterom si doslova vychutnali Quicka – 2:0. Brankár Halák predviedol viacero dobrých zákrokov, v 35. min ho prekonal Van Riemsdyk, ale keďže jednoznačne pohol ramenom smerom k puku, po konzultácii s videorozhodcom jeho zásah rozhodcovia neuznali. Zdravo nabudených Američanov schladil po prežitom dvojminútovom oslabení, počas ktorého Hossa, Chára a Sekera nezišli z ľadu, tretí zárez európskeho mužstva, keď Bellemare výborne tečoval puk pred bránkou.

V tretej tretine zvýšili Američania pred Halákom dôraz, ich pokusy však boli často nevýrazné a nespôsobovali slovenskému brankárovi vážnejšie problémy. Tutovku spálil v presilovke po individuálnej akcii Tatar. Európania ukázali veľkú ochotu bojovať, v závere duelu prežili aj americké presilovky. Halák odolal tlaku súpera a chytal jeden puk za druhým. Američania boli chvíľami bezradní, Európania ich umne vytláčali do rohov klziska a dostávali puk do bezpečia. Prekvapujúce trojgólové víťazstvo hokejisti so šiestimi Slovákmi v zostave bez problémov ubránili.

Súvisiace články