Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Allardyce naletel novinárom. Už nie je trénerom Anglicka
Zdielať na

Allardyce naletel novinárom. Už nie je trénerom Anglicka

LONDÝN / Sam Allardyce už nie je trénerom anglickej futbalovej reprezentácie. Kormidelník, ktorý bol vo funkcii od júla (celkovo 67 dní), sa zdiskreditoval na stretnutí s domnelými podnikateľmi.

V utorok večer ponúkol svoju rezignáciu a s anglickou FA sa dohodol na ukončení spolupráce. Informuje o tom web FA s dôvetkom, že A-tímu sa dočasne ujme Gareth Southgate. Kouč anglického národného výberu do 21 rokov povedie Angličanov v ich zostávajúcich tohtoročných zápasoch "slovenskej" F-skupiny kvalifikácie o postup na MS 2018 proti Malte, Slovinsku a Škótsku a aj v prípravnom dueli proti Španielsku. FA bude počas toho obdobia hľadať nového trénera pre A-mužstvo.

Na stretnutí s prestrojenými žurnalistami z denníka The Telegraph v jednom z londýnskych hotelov okrem iného nemal problém poradiť, ako sa dá obísť pravidlo o zákaze vlastníctva práv na hráča treťou stranou. Nerozpakoval sa ani očierniť svojho predchodcu Roya Hodgsona a jeho schopnosti motivovať mužstvo. Video nakrútené ukrytou kamerou aj s prepisom najzaujímavejších pasáži zverejnilo periodikum v pondelok večer pod veľavravným názvom Tréner Anglicka Sam Allardyce na predaj. FA si chce materiál najskôr preštudovať, ale je isté, že Allardyce to bude mať s obhajobou veľmi zložité.

"Pri záležitostiach tohto druhu sa musíte najskôr zhlboka nadýchnuť a potom pozbierať všetky dostupné fakty. Až potom sa dá vysloviť nejaký úsudok o tom, čo by sme mali robiť. Pred rozhodnutím sa treba dostať až ku koreňu celej veci," povedal šéf FA Greg Clarke pre The Times.

Allardyce sa stretol s novinármi v presvedčení, že ide o zástupcov ázijskej agentúry a že rokuje o obchode za 400-tisíc libier. "Vždy sa to dá nejako obísť. Mám na mysli situáciu, keď ide o veľa peňazí," povedal bývalý kormidelník Sunderlandu a West Hamu o zákaze pre tretiu stranu vlastniť práva na futbalistu. Túto prax nedovoľuje Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ani FA.

Šesťdesiatjedenročný tréner vystriedal Hodgsona v júli tohto roka po nevydarenom európskom šampionáte vo Francúzsku, kde "Albión" stroskotal v osemfinále na islandskom outsiderovi. Anglický výber viedol už v Trnave v úvode kvalifikácie majstrovstiev sveta 2018 proti Slovensku. Jeho zverenci vstúpili do bojov v F-skupine víťazstvom 1:0 zásluhou gólu v nadstavenom čase.

Allardyce svojho predchodcu pred domnelými podnikateľmi zosmiešňoval a napodobňoval jeho prejav v šatni. Podľa neho by nemal vôbec k hráčom hovoriť, pretože ako rečník svojich poslucháčov iba uspí. Zápas s Islandom na ME označil za Hodgsonovo zlyhanie. Jeho asistent Gary Neville mal vraj na Hodgsona zlý vplyv a mal radšej "sedieť na zadku a držať hubu". Kritike podrobil aj príliš nízky vek nominovaných hráčov.

Súvisiace články