Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hokej-TEL: Nitrania sú jedno víťazstvo od finále. Je to radosť sledovať, vyhlásil Milo
Zdielať na

Hokej-TEL: Nitrania sú jedno víťazstvo od finále. Je to radosť sledovať, vyhlásil Milo

NITRA / Hokejistov Nitry delí od účasti v šiestom finále v histórii slovenskej najvyššej súťaže iba jediné víťazstvo. "Corgoni" v pondelňajšom (8. 4.) štvrtom stretnutí semifinále play off Tipos extraligy zdolali Michalovce 5:1 a ich sebavedomie po vyradení prvého Popradu naďalej rastie.

Michalovčania nedokázali preniesť výkon z tretej tretiny tretieho duelu, keď Nitre nastrieľali päť gólov v priebehu 14 a pol minúty a získali prvé víťazstvo v sérii. "Corgoni" však nechali zabudnúť na zbabrané dejstvo a tentoraz počas celého duelu nepoľavili.

Skóre stretnutia otvoril Miloš Bubela

Skóre stretnutia otvoril v 19. minúte Miloš Bubela, čo dávalo domácim veľkú nádej na úspech. Napovedali tomu aj zaujímavé štatistiky. Podľa nich vždy keď Bubela skóroval, dotiahli Nitrania duel do víťazného konca 12-krát za sebou a platilo to aj v pondelok. "O tejto štatistike som ešte nepočul. Zrejme budem musieť dávať góly až do konca play off," uviedol Bubela, ktorý nazbieral vo vyraďovacej časti 13 bodov (6+7). Zaradil sa za trojicu spoluhráčov Sahira Gilla (15 b, 3+12), Robbyho Jacksona (15 b, 6+9) a Samuela Bučeka (16 b, 8+8), ktorí kraľujú produktivite play off.

Nitrania boli v prostrednej časti aktívnejší

Po dvoch tretinách viedli zásluhou Jacksona a Sebastiána Čederleho už rozdielom troch gólov. Najmä presný zásah druhého menovaného patril medzi výstavné, keďže center tretieho útoku sa prezentoval "bejzbalovým" zakončením, keď trafil letiaci puk. Hráči spod Zobora si dali pozor v úvode tretej časti na prípadnú stratu koncentrácie, ktorá ich stála tretí zápas.

V presilovkách navýšili na 5:0 v presilovkách Jackson s Bučekom a domáci si záver duelu užívali. "Od začiatku zodpovedný výkon. Oproti tretiemu zápasu bol v tomto smere markantný rozdiel a je to aj vidieť na výsledku. Dali sme do toho všetko. Robili sme veci, ktoré sme si povedali a chalani sami videli, že keď si odohrajú všetko tak, ako majú, je to pre nich lepšie a je to radosť sledovať. Všetko išlo podľa plánu," povedal Dušan Milo, asistent trénera Nitry.

Michalovčania nepotvrdili nedeľnú mimoriadnu efektivitu

Michalovčania dokázali prekonať Samiho Aittokallia iba raz a nepotvrdili mimoriadnu efektivitu z nedeľňajšieho súboja (7 gólov z 26 striel). "Z našej strany dobrý výkon v prvej tretine. Nanešťastie, inkasovali sme na jej konci. Podľa môjho názoru to vtedy bol dobrý výsledok pre Nitru vzhľadom na priebeh. Mali sme lepších úvodných desať minút ako v treťom zápase. V druhej tretine sme neotočili hru dostatočne včas a v našom obrannom pásme sa súper dvakrát presadil. Bolo to momentum zápasu, malé detaily, ktoré sme nevyriešili správne. Oni potom hrali s vášňou, skórovali po dvoch chybách a už to bolo od stavu 0:3 zložité," poznamenal tréner "líšok" Tomek Valtonen.

Očakávalo sa, že druhý tím základnej časti sa bude môcť oprieť o výkony brankára Stanislava Škorvánka. Účastník minuloročných MS bol ústrednou postavou štvrťfinálovej série proti HKM Zvolen (4:1 na zápasy), v ktorej stál v bránke vo všetkých prípadoch a zaznamenal skvelú úspešnosť zákrokov prevyšujúcu 95 percent.

Michalovce sa nachádzajú vo veľmi náročnej pozícii

Proti Nitre však inkasoval 12 gólov v troch zápasoch a úspešnosť klesla pod 90 percent. "Nitra vyradila Poprad, takže sa dalo očakávať, že nevyhráme 4:0 a vedeli sme, že to bude ťažká séria. Momentálne je súper na skvelej vlne a premieňajú takmer každú šancu. Musíme niečo zmeniť a vrátiť momentum na našu stranu," povedal Škorvánek, ktorý si uvedomuje, že Michalovce sa nachádzajú vo veľmi náročnej pozícii.

Po víťazovi základnej časti z Popradu môžu byť ako dvojka druhým najvyššie nasadeným tímom, ktorý v play off stroskotá na rozbehnutej Nitre: "Už nám neostáva nič iné, len vyhrať všetky tri zápasy v sérii. Podarilo sa nám to v minulom roku proti Trenčínu, preto si myslím, že chalani si veria, že to môžeme zvládnuť. Hlavné je, aby sme zvládli nasledujúci súboj doma, nakopli sa a trochu zrazili Nitru dole."

Piaty zápas série, v ktorom Nitrania môžu spečatiť svoj postup, je na programe vo štvrtok 11. apríla na ľade Michaloviec.

Súvisiace články