Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slávnostne otvorili futbalový štadión v Trnave, pozrite sa ako vyzerá
Zdielať na
Futbal

Slávnostne otvorili futbalový štadión v Trnave, pozrite sa ako vyzerá

TRNAVA / City Arena - Štadión Antona Malatinského v Trnave je podľa predsedu vlády Roberta Fica vlajkovou loďou spolupráce medzi vládou, Slovenským futbalovým zväzom a samosprávami. Trnava má nový futbalový štadión pre 19 tisíc divákov, ktorý spĺňa požiadavky medzinárodných futbalových federácií UEFA a FIFA.

Vláda na jeho výstavbou prispela čiastkou 13 miliónov eur. Oficiálne ho otvorili sobotňajšími zápasmi legiend Spartaka Trnava a Ajaxu Amsterdam a aktuálnych tímov Spartaka Trnava a brazílskeho Atlético Paranaense.

"Ponúkame divákom kultúrne prostredie a očakávame, že kultúrne prostredie sa prejaví aj v správaní sa divákov," povedal po prehliadke futbalového stánku Fico.

Najfutbalovejšie mesto

Zároveň zablahoželal najfutbalovejšiemu mestu na Slovensku k tejto investícii. Futbal podľa neho nie je len naháňanie lopty hráčmi, ale je to aj sociálny fenomén, ktorý baví státisíce ľudí a tisíce ľudí zamestnáva.

SITA

Ficovi pri prehliadke štadióna neuniklo, že poskytuje vysoký komfort nielen pre aktérov v zázemí, ale je veľkorysý aj k divákom na tribúnach. City Arena – Štadión Antona Malatinského poskytne domov tak futbalistom Spartaka Trnava, ako aj slovenskej reprezentácii.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik očakáva, že po modernizácii ďalších štadiónov s pomocou vlády a samospráv bude chodiť aj viac divákov na tribúny. V tesnom susedstve štadióna postavil investor nákupné centrum, ktoré dnes dopoludnia privítalo prvých návštevníkov.

Osemdesiat miliónov

Celková investícia spoločností City Arena a City Arena Plus podnikateľa Vladimíra Poóra do oboch projektov sa blíži k čiastke 80 miliónov eur, z toho 30 miliónov stál štadión.

SITA

Projekt, ktorý zmenil tvár centra Trnavy, predstavil investor verejnosti ešte koncom roka 2011. Mestské zastupiteľstvo v Trnave v nasledujúcich mesiacoch zmenilo územný plán mesta a centrálnej mestskej zóny podľa jeho požiadaviek.

Memorandum o spolupráci

V polovici roka 2012 vedenie spoločnosti City Arena a vedenie mesta Trnava podpísali memorandum o spolupráci. Koncom toho istého roku poslanci mestského zastupiteľstva predali pozemky s rozlohou 3,5 hektára a niekoľko domov za jedno euro spoločnosti Vladimíra Poóra. Aj keď boli pochybnosti o vhodnosti moderného projektu do historického centra mesta, predaj podporili všetci poslanci.

Investor musel vykúpiť aj niekoľko súkromných domov, ktoré stáli projektu v ceste. Búracie práce na mieste plánovaného športovo-nákupného komplexu sa začali v marci 2013. V septembri toho istého roku, tiež za účasti premiéra Roberta Fica, položili základný kameň stavby.

Pozrite si slávnostné otvorenie futbalového štadióna v Trnave:

Súvisiace články