Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trnava je historický prelom z hľadiska infraštruktúry, tvrdí Fico
Zdielať na
Futbal

Trnava je historický prelom z hľadiska infraštruktúry, tvrdí Fico

TRNAVA / Predseda vlády Robert Fico za hlavný dôvod piatkovej návštevy bratislavského sídla Slovenského futbalového zväzu označil sobotňajšie slávnostné otvorenie moderného futbalového štadióna City Areny - Štadióna Antona Malatinského.

"V Trnave budeme v sobotu svedkami historického prelomu z pohľadu budovania modernej futbalovej infraštruktúry a kultúry," zdôraznil premiér niekoľko hodín pred slávnostným strihaním pásky na spomenutom trnavskom futbalovom stánku.

Trinásť a pol milióna eur

Vláda výstavbu tohto objektu podporila sumou 13,5 milióna eur, ktoré Trnave pridelila v rámci celoslovenského projektu na modernizáciu a výstavbu futbalových štadiónov.

"Výstavbu tohto dôstojného športového centra som veľmi intenzívne sledoval, počas jeho výstavby som ho niekoľkokrát navštívil. Mám radosť z toho, že k Žiline pribudol ďalší špičkový futbalový štadión, na ktorom môže hrávať svoje zápasy aj slovenská reprezentácia," pokračoval šéf kabinetu.

Sociálny fenomén

Futbal vníma Fico ako veľmi silný sociálny fenomén. Pri tomto konštatovaní tiež zdôraznil fakt, že futbal na Slovensku momentálne priamo zamestnáva 19 tisíc ľudí, čo sa rovná osadenstvu jednej veľkej fabriky.

"Futbal je veľká športová fabrika, v ktorej sa točia veľké peniaze. U nás je to najmasovejší a najpopulárnejší šport. V jeho kluboch a oddieloch momentálne športujú detí od materskej školy až po 70-ročných internacionálov, ktorí ešte vládzu hrať," pripomenul predseda vlády a pokračoval: "Aj z tohto dôvodu sme vo vláde pristúpili k projektu, ktorý v priebehu desiatich rokov pomôže zmodernizovať existujúcu infraštruktúru na 21 štadiónoch po celom Slovensku. Vláda SR pre tento účel vyčlenila 45 miliónov eur, ktoré môžu schválené futbalové kluby čerpať v priebehu najbližších desiatich rokov. Každý rok z tejto dotácie pôjde na modernizáciu štadiónov 4,5 milióna eur. Za správne čerpanie a využívanie tejto dotácie zodpovedá SFZ v spolupráci s predstaviteľmi miestnej samosprávy."

Finančná podpora

Vzorec pre využitie štátnej dotácie je nasledovný: 60 percent z celkovej ceny urobených prác na modernizácii futbalového štadióna môžu funkcionári klubu čerpať z vládnej dotácie, 40 percent musí poskytnúť miestna samospráva.

"V politike som od roku 1992, ale nepamätám si na to, že by niektorá vláda ponúkla futbalovým klubom taký komplexný program finančnej podpory. Našej krajine sa začalo ekonomicky dariť, preto sme sa rozhodli, že vo väčšej miere podporíme športové odvetvie, ktoré je u nás najpopulárnejšie," priblížil slovenský premiér žriedlo spomínaných miliónov, o ktoré sa v I. etape rozhodlo podeliť dvadsaťjeden futbalových klubov na Slovensku.

"Zišli sme sa tu aj preto, aby sme spolu urobili inventúru projektu rekonštrukcie, modernizácie futbalových štadiónov v mnohých mestách Slovenska. Niektoré som navštívil, aby som sa presvedčil, že peniaze využili osožne. Napríklad v Zlatých Moravciach pribudli nové sedačky a urobili elektrické vyhrievanie trávnika. Spolu s pánom Kováčikom sme navštívili aj Národné tréningové centrum SFZ v Poprade, kde môžu hrať aj mladšie reprezentačné výbery. Kapacita tohto areálu je 5700 miest. V Podbrezovej, kam ma tiež pozvali, vynovili štadión do takej miery, že sa v najbližšom čase môžu predstaviť doma aj v stretnutí najvyššej slovenskej súťaže. Modernejšie zázemie a športoviská vďaka dotácii z vlády majú aj v Senici, v Myjave, Žiline alebo v Trenčíne. Teraz sú na rade Ružomberok, Humenné, Bardejov, Zvolen... Chápem, že niektoré mestá by chceli viac peňazí, ale tieto financie sú presne limitované sumou 45 miliónov eur. Zatiaľ ich viac nie je. Ale niekedy aj milión dokáže divy, najmä ak štadión je menší, ak má menšiu kapacitu," vymenoval Robert Fico mestá, ktoré sa rozhodli využiť ponúknutú šancu a zmodernizovať futbalové stánky. Po týchto kluboch sa môžu do rekonštrukcie pustiť v Dunajskej Strede, Košiciach, Nitre, Prievidzi, v Banskej Bystrici, Skalici i v Dolnom Kubíne.

Odmietnutá pomoc

Niektoré mestá odmietli ponúknutú pomoc, pretože miestnym poslancom sa nepáčila 40-percentná účasť na potrebných prácach. Doteraz sa tak stalo v Leviciach a v Topoľčanoch.

"Finančné prostriedky, ktoré odmietli Levice, dostala Skalica, ktorá je nováčikom Fortuna ligy. Dotácia, ktorej sa zriekli v Topoľčanoch, ešte nebola pridelená. Záujem o ňu prejavili v Šali, Seredi a po predbežných konzultáciách aj v Šamoríne. O jej pridelení bude rokovať výkonný výbor SFZ," vysvetlil šéf SFZ Ján Kováčik ďalší pohyb peňazí zo spomínaného vládneho programu.

Už v sobotu 22. augusta sa otvoria brány nového superštadióna, pozrite si reportáž Michala Rybanského:

Súvisiace články