Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ján Kozák: Toto je dôvod môjho odchodu
Zdielať na

Ján Kozák: Toto je dôvod môjho odchodu

BRATISLAVA / Ján Kozák na tlačovej konferencii oznámil dôvody svojho odchodu. Za odchod môže porušenie disciplíny zo strany siedmich hráčov. Boli to brankári Martin Dúbravka, Michal Šulla, obrancovia Ľubomír Šatka, Norbert Gyömbér, Milan Škriniar, záložníci Stanislav Lobotka a Vladimír Weiss.

"Verte mi, že som neodišiel preto, že sme prehrali dva zápasy po sebe, s Ukrajinou a Českom. Dočítal som sa dokonca, že som starý a nemám už dosť energie. Po zápase s Českom som celú noc nespal. Pozrel som si dvakrát zápas. Išiel som sa pozrieť, čo robia tí moji chlapci a zistil som, ako chlapci prichádzali z vonku. Strašne ma to zabolelo. Akoby ma niekto opľul, dal mi facku. O desiatej bol tréning a chcel som, aby sa hráči priznali," uviedol Kozák.

"Stretol som sa so Škrtelom a Hamšikom. Povedal som im, čo sa stalo. Boli prekvapení z toho, čo sa stalo. Vyskúšam, či sa chalani priznajú. Vošiel som do kabíny a povedal som hráčom, že je problém. Že siedmi hráči boli vonku. Pozrel som sa im postupne do očí, Dúbravka, Šulla, Šatka, Gyömbér, Škriniar, Lobotka, Weiss. Nie ja, ale slovenská reprezentácia dáva hráčom strašne veľa. Pýtam sa Dúbravku: čo ťa k tomu viedlo? Povedal mi, že má ťažké obdobie v Newcastle, že sa potreboval odreagovať. Vlado Weiss mi povedal, že nevie prečo. Tak ja mám vedieť. Lobotka začal s tým, že vo Vigu mal nahustený problém, hral sobota - sobota, neuveriteľne nahustený program, že nemal kedy odreagovať. Tak vo Vigu nemáš čas odreagovať a tu v reprezentácii, kde je sobota-utorok, máš čas odreagovať. Lobotku mám rád, je budúcnosťou slovenského futbalu. Hneď dostal v reprezentácii miesto v základe. Môže takto rozmýšľať hráč? Nie je niekym ovplyvnený. Škriniar, to isté. Som veľmi sklamaný, náš vzťah je nadštandartný, fandím mu. Pýtam sa Šatku. A teba čo napadlo? Išiel som s kamarátmi, povedal mi," vysvetlil Kozák. 

Tri možnosti riešenia

"Mal som tri možnosti, ako riešiť situáciu. Povedal som im, že závery urobím večer, lebo poobede mali hráči voľno," uviedol Kozák. 

"Mohol som jednoznačne urobiť to, že som ich nevidel. Skryjem sa, čušať budem, kým niečo vyjde von a potom poviem, že som nevedel. To nie je môj štýl," uviedol Kozák. 

Druhou možnosťou bolo podľa reprezentačného trénera to, že by všetkých vyhodil. "Môžem to urobiť? Sedem je trochu veľa a hlavne boli štyria hráči, ktorí majú vysokú kvalitu a ktorých slovenský futbal potrebuje. Ja si neviem predstaviť budúcnosť bez Dúbravku, Vlada Weissa, Lobotku, Škriniara. Preto som sa rozhodol, že ukončím svoje pôsobenie pri reprezentácii," opisuje Kozák. 

Dôvody šéfovi SFZ Jánovi Kováčikovi nepovedal, pretože by ho podľa svojich slov ranil. "Sú to jeho deti. Sme si poplakali ako chlapi. Nemám rád lúčenie, rozlúčil som sa len s tými, ktorých som stretol na ceste do auta," dodáva Kozák. 

Sedmička "hriešnikov" nebude mať zatvorené dvere do slovenskej reprezentácie, ale musí rátať s finančnými sankciami, resp.následkami. "Ak budú títo hráči v budúcnosti nominovaní, celú kvalifikáciu odohrajú bez nároku na odmenu. Tieto finančné prostriedky budú presunuté na Nadáciu SFZ a Nadáciu pre slovenských internacionálov," uviedol prezident SFZ Ján Kováčik.

Pre kouča Jána Kozáka bol duel s Čechmi 13. októbra 2018 celkovo 54. na lavičke A-tímu SR. Už 31. mája 2018 v prípravnom stretnutí v Trnave proti Holandsku (1:1) sa stal prvým trénerom v histórii slovenského futbalu, ktorý pokoril hranicu 50 zápasov. Kozák má vysoko pozitívnu bilanciu 29 víťazstiev, 10 remíz a 15 prehier, skóre je priaznivé 80:48. V počte víťazstiev (29) je najúspešnejším trénerom slovenskej reprezentácie v ére novodobej samostatnosti, Jozef Jankech má 18 víťazstiev, Vladimír Weiss st. 16. V slovenskom národnom tíme bol Ján Kozák najdlhšie pôsobiacim trénerom.

Súvisiace články