Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cibulková pred finále: Musím si veriť a hrať s radosťou
Zdielať na

Cibulková pred finále: Musím si veriť a hrať s radosťou

MELBOURNE / Dominika Cibulková sa môže stať najnižšou grandslamovou šampiónkou v otvorenej ére tenisu, ktorá trvá od roku 1968.

Triumfom v sobotňajšom finále dvojhry žien na Australian Open v Melbourne by sa v tomto smere zaradila k Nancy Richeyovej (Roland Garros 1968) a Mime Jaušovecovej (RG 1977). Proti Na Li nastúpi v 15-tisícovej Rod Laver Arene na svoj životný zápas o 9.30 h SEČ. Tridsaťjedenročná Číňanka je šampiónka z parížskej antuky v roku 2011. Na južnej pologuli neúspešne bojovala o titul v sezónach 2011 a 2013.

Buď alebo...

"Postupom do semifinále sa stala najkomplexnejším tenistom v histórii samostatného Slovenka, po prieniku do finále je už aj najlepším. Ešte dva sety a bude z nej legenda," uviedol Dominik Hrbatý, ktorý krajanku doslova nosil na rukách po spoločnom triumfe na Hopman Cupe 2009 v austrálskom Perthe. Teraz počas štvrtkovej semifinálovej lekcie, ktorú Cibulková uštedrila favorizovanej Poľke Agnieszke Radwanskej (6:1, 6:2), nadšene podotkol: "Strašný uragán." Členka Siene slávy STZ Radka Zrubáková poznamenala: "Ona nielenže hrá dobre, ale zlepšuje sa od zápasu k zápasu. Najhoršie pre jej súperky je to, že vôbec nevedia, čo majú proti nej hrať." Spoludržiteľka Fed Cupu 2002 Janette Husárová pred finále skonštatovala: "Bude to hra na hru. Obe majú agresívny štýl a bude záležať na tom, komu čo vyjde. Číňanka je oveľa skúsenejšia v takýchto zápasoch, ale Domča môže využiť svoju energiu."

Cibulková k svojej výbušnosti povedala: "Je to vo mne. Narodila som sa s týmto darom. Prejavuje sa už od detstva. Musíte mať čosi navyše, keď nepatríte k najvyšším hráčkam, ale chcete byť medzi najlepšími. Vzrast však aj tak nie je rozhodujúci. Treba najmä po niečom túžiť a veriť v to." So smiechom dodala: "Navyše, dobrého nebýva veľa."

Osobný rekord na svete

Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka si o jedno kolo zlepšila osobný rekord na Majors v podobe semifinále RG 2009. Ak získa titul, utvorí si aj nové renkingové maximum. Z terajšej prepočtovej 13. priečky by sa posunula na prah prominentnej desiatky, bola by jedenásta. "Tie diskusie o Top 10... Každý hovorí, že by som tam mala byť. Ak budem hrať takto, možno sa to stane," podotkla na tlačovej besede zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka. "Dominika herne aj ľudsky dozrela a teraz prišiel čas, keď sa to začína prejavovať. Má dobrého trénera aj tenisový vek a konečne reálnu šancu na to, o čom som hovoril už pred dvoma rokmi - na prvú svetovú desiatku," skonštatoval jej niekdajší kouč Peter Hrunčák.

"Ona už pred piatimi rokmi hrala v Paríži na Roland Garros fantasticky, ale teraz je staršia a skúsenejšia. Pre mňa je vo finále favoritkou," netajil tenisový odborník Jan Kukal. Vladimír Pláteník, ktorý Bratislavčanku viedol pred predmetnými piatimi rokmi, podotkol: "Je dôležité, že hrá s čistou hlavou a má okolo seba správnych ľudí." Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška upozornil: "Miluje svoj šport a vyžaruje to z nej každým pohybom na kurte. Týmto si získala sympatie ľudí na celom svete." Šéf STZ Tibor Macko povedal: "Ťaží z výborného psychického rozpoloženia a radosťou z hry, čiže pozitívnou rečou tela, si získala na svoju stranu aj divákov, čo môže byť tiež dôležité. Verím, že je v jej silách uhrať to až do konca."

Štvorka renkingu Na Li je favoritkou

Podľa AustralianOpen.com uznala kvality vyzývateľky: "Má značne rýchle nohy a dokáže sa riadne oprieť do loptičky. Hráme dosť podobne. Nemôžem vyčkávať na chyby súperky. Bude to náročný zápas, ďalšia výzva." Číňanka si pred dvanástimi mesiacmi počas finále s Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou najprv podvrtla členok a potom pri ďalšom páde udrela zátylok. "Pokúsim sa tentoraz si aspoň udržať rovnováhu, zostať zdravá a vychutnať si to," s úsmevom skonštatovala zverenkyňa niekdajšieho kouča Belgičanky Justine Heninovej Carlosa Rodrígueza. V 3. kole odvrátila mečbal Češky Lucie Šafářovej. Poslednou miestnou šampiónkou z mečbalu cestou za titulom je od roku 2005 Američanka Serena Williamsová. "Na tomto turnaji v podstate už hrám na druhý život. Možno to v mojom prípade je aj akási kompenzácia za ten smoliarsky vlaňajšok," povedala Ázijčanka.

Cibulková má proti Na Li bilanciu 0:4

Na margo finále v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá uviedla: "Dôležité budú dve veci: aby som 100-percentne verila tomu, že naozaj môžem vyhrať, a mala som radosť z tenisu ako v doterajších zápasoch. Je to sen, ktorý sa stal skutočnosťou. Ja si ho žijem a je to naozaj nádherné." K ošiaľu na Slovensku doplnila: "Počula som, že je z toho veľký boom, mega a bomba. Veľmi ma to teší, ale snažím sa neregistrovať to. Chcem si to užiť až po príchode domov." Zo Slovákov si grandslamové finále ešte v ére Česko-slovenska dvakrát zahral Miloslav Mečíř. Na US Open 1986 aj Australian Open 1989 neuspel proti Čechovi Ivanovi Lendlovi.

Cesta do finále:


Cibulková:
1. kolo: Francesca Schiavoneová (Tal., 42. vo svetovom rebríčku) 6:3, 6:4 za 97 minút
2. kolo: Stefanie Vögeleová (Švaj./46.) 6:0, 6:1 za 57 minút
3. kolo: Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-16/16.) 6:1, 6:0 za 59 minút
4. kolo (osemfinále): Maria Šarapovová (Rus.-3/3.) 3:6, 6:4, 6:1 za 132 minút
štvrťfinále: Simona Halepová (Rum.-11/11.) 6:3, 6:0 za 60 minút
semifinále: Agnieszka Radwanská (Poľ.-5/5.) 6:1, 6:2 za 70 minút

Na Li:
1. kolo: Ana Konjuhová (Chor.-Q/241.) 6:2, 6:0 za 61 minút
2. kolo: Belinda Bencicová (Švaj.-Q/187.) 6:0, 7:6 (5) za 80 minút
3. kolo: Lucie Šafářová (ČR-26/26.) 1:6, 7:6 (2), 6:3 za 157 minút
4. kolo (osemfinále): Jekaterina Makarovová (Rus.-22/22.) 6:2, 6:0 za 59 minút
štvrťfinále: Flavia Pennettová (Tal.-28/29.) 6:2, 6:2 za 67 minút
semifinále: Eugenie Bouchardová (Kan.-30/31.) 6:2, 6:4 za 86 minút

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články