Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
S Janou Novotnou sa v krematóriu v Brne rozlúčili terajšie aj bývalé hviezdy
Zdielať na
Tenis

S Janou Novotnou sa v krematóriu v Brne rozlúčili terajšie aj bývalé hviezdy

BRNO / Viac ako dvesto smútiacich sa v pondelok v zaplnenej sieni krematória v Brne rozlúčilo s českou tenistkou Janou Novotnou. Wimbledonská šampiónka 1998 skonala v nedeľu 19. novembra vo veku 49 rokov. Podľahla zhubnej chorobe.

Zbohom prišli dať napríklad šéf českého tenisu Ivo Kaderka, kapitán fedcupovej reprezentácie Petr Pála, majiteľ agentúry Česká sportovní Miroslav Černošek, trojnásobný grandslamový víťaz vo dvojhre Jan Kodeš, hrdina US Open v debli Cyril Suk, ale aj Novotnej dlhoročná partnerka vo štvorhre Helena Suková či prezident londýnskeho All England Lawn Tennis and Croquet Clubu (AELTC) Philip Brook.

"Obdivovala som jej bojovnosť. Dvakrát bola vo finále Wimbledonu, uspela až na tretí raz," zaspomínala si Petra Kvitová, sama na kultovej tráve v britskej metropole dobyvateľka ročníkov 2011 a 2014. S Novotnou sa naposledy videla vlani práve v AELTC. "Odlišovala sa od niekedy veľmi komplikovaných tenisových hviezd. Hoci vyhrala Wimbledon, zostala normálnou, inteligentnou a slušnou babou, u ktorej sa človek vždy tešil, ako si s ňou poklábosí. Bola milá, príjemná, vtipná - o to viac jej odchod bolí," skonštatoval Kaderka. "Najviac budem spomínať na tie naše tituly a dve strieborné olympijské medaily," uviedla Suková pre iDnes.cz.

Novotná sa po ukončení kariéry (1999) usadila na Floride. Do rodného mesta sa vrátila pred siedmimi rokmi. Hrávala na veteránskych podujatiach, bola odbornou spolukomentátorkou pre BBC, venovala sa charite a neskôr trénersky viedla Barboru Krejčíkovú.

Súvisiace články