Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vlhová druhá v slalome v americkom Killingtone
Zdielať na

Vlhová druhá v slalome v americkom Killingtone

KILLINGSTON / Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila v slalome v americkom Killingtone na druhom mieste. Vyhrala domáca favoritka Mikaela Schiffrin.

Slovenka Petra Vlhová skončila na skvelom druhom mieste v nedeľňajšom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v americkom Killingtone. Pripísala si ďalších 80 bodov do slalomového hodnotenia SP a v hodnotení disciplíny jej po dvoch pretekoch patrí líderská pozícia spoločne s fenomenálnou Američankou Mikaelou Shiffrin. Dvadsaťdvaročná Liptáčka sa ôsmykrát v kariére dostala na pódium vo Svetovom pohári v slalome a po druhý raz obsadila druhé miesto (predtým Záhreb 2017). Jej momentálna štatistika pódiových umiestnení obsahuje tri prvé, dve druhé a tri tretie miesta.

Vlhová bola pred rokom v Killingtone piata, aktuálne sa predstavila na východe USA s vizitkou víťazky ostatných dvoch slalomov SP - záverečného zo sezóny 2016/2017 v Aspene a úvodného z nového ročníka 2017/2018 v Levi.

Víťazkou sa stala domáca favoritka Mikaela Shiffrinová a to úplne suverénne. Vlhovej nadelila v súčte oboch kôl 1,64 s a Rakúšanke Bernadette Schildovej na treťom mieste dokonca 2,67. Obhajkyňa veľkého glóbusu za celkový triumf v SP Shiffrinová (22) pridala do zbierky úspechov 32. prvenstvo z toho 26. slalomové v pretekoch SP. V aktuálnej sezóne 2017/2018 musela slalomová suverénke čakať na víťazstvo až do štvrtých pretekov, keďže predtým prehrala s Vlhovou v Levi a nevyhrala ani jeden z úvodných dvoch obrovských slalomov v Söldene (5.) a Killingtone (2.). Aj tak jej to stačí na priebežnú líderskú pozíciu v celkovom poradí SP, pred Vlhovou má náskok 84 bodov.

Vlhová vstúpila do druhého slalomu sezóny v pozícii líderky disciplíny, červené číslo vedúcej ženy Svetového pohára mala na hrudi vôbec po prvý raz v kariére. Hoci mala výhodné číslo 2 na štarte, od začiatku nechytila správny rytmus aj preto, že jej nepríjemne zafúkalo. Úlohu pri jej jazde teda zohral protivietori. Takmer polsekundové manko na úvodných dvoch medzičasoch na Švédku Hansdotterovú, ktorá štartovala pred ňou, v cieľovom "hangu" napokon skresala až na 5 stotiniek. Na viaceré ďalšie konkurentky na čele so Shiffrinovou to však nestačilo, a tak do 2. kola išla z piateho miesta v pozícii pretekárky útočiacej na pódium.

Vietor a sneženie sťažovali aj podmienky v druhom kole. Vlhovej jazda preto nebola stopercentná, ale v strmej spodnej časti svahu opäť pustila lyže, zrýchlila a v cieli mala vyše sekundový náskok pred dovtedajšou líderkou Švajčiarkou Denise Feierabendovou. Tri pretekárky idúce za Slovenkou sa pred ňu už nedostali. Druhá po prvom kole Švajčiarka Wendy Holdenerová po veľkej chybe svoju jazdu ani nedokončila. Líderka po 1. kole Shiffrinová však zvládla tlak Vlhovej aj približne 10 000 fanúšikov v cieľovom priestore a triumfovala s obrovským náskokom 1,64. Práve Shiffrinová a Vlhová boli dve najrýchlejšie pretekárky nielen celkovo, ale aj v 2. kole.

Súvisiace články