Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Športové dotácie schválili. Peniaze z nich sú v nedohľadne
Zdielať na

Športové dotácie schválili. Peniaze z nich sú v nedohľadne

ŽILINA / Poslanci schválili športovým klubom 250 tisíc eur. Je však možné, že nakoniec žiadne peniaze nedostanú.

Poslanci schválili športovým klubom 250 tisíc eur, ktoré im má mesto poskytnúť ešte v tomto roku. Radosť z dotácií schválených pre športové kluby netrvala dlho. Nastali komplikácie, ktoré neočakávali a nakoniec z finančnej podpory možno na svojom účte neuvidia ani euro. Vraj ich niet z čoho vyplatiť. Tieto dotácie majú byť športovým klubom vyplatené najmä z daní stávkových kancelárií, ktoré priebežne prichádzajú na účet mesta.
Martin Kapitulík, poslanec mestského zastupiteľstva sa k tomu vyjadril: "Poslanci svojim amatérskym prístupom urobili len to, že fiktívne navýšili príjmi v rozpočte. Bez toho, aby bol reálny základ, že vôbec tie príjmi do mesta prídu. Tým pádom sa stalo to, že sú schválené dotácie, ale nie sú peniaze na ich vyplatenie."


Patrik Groma, zástupca primátora mesta Žilina dodáva: "Dnes si primátor našiel ďalší dôvod, ako nevyplatiť tieto peniaze, ktoré sú schválené mestským zastupiteľstvom a ktoré sám primátor podpísal."
Dotácie musia byť vyplatené klubom ešte v tomto roku, inak prepadnú a podľa navrhovateľov tohto zákona, predstavitelia mesta zámerne naťahujú čas.
Podľa slov Patrika Gromu, primátor tvrdí, že na účte tieto peniaze nemá. Realita je však vraj taká, že rozpočet mesta Žilina je v niekoľkomiliónovom prebytku. Poslanec mestského zastupiteľstva naopak vyvracia tieto tvrdenia: "Nie je to pravda, aj keď je mesto v dobrej kondícii, tie peniaze, ktoré sú v rozpočte, sú už dávno rozdelené."
Podľa právnych expertov majú kluby na svoje peniaze nárok. Právnik Martin Píry potvrdzuje, že mesto musí klubom peniaze vyplatiť: "Mesto alebo obec je povinná si plniť svoje záväzky, ktoré vyplývajú zo zákona. Ale predovšetkým z vlastných uznesení, ktoré mesto Žilina prijalo"

Mesto bude čakať na to, či do rozpočtu pritečú peniaze. V prípade, že áno, peniaze budú klubom vyplatené.  Pokiaľ by sa tak nestalo, v budúcom roku sa už dotácie nevyplatia.

Na záver Patrik Groma k situácii len dodáva: "Naťahujú čas, tak aby to nestihli vyúčtovať. Som z toho smutný a budeme hľadať spôsoby, ako športovci tieto peniaze dostanú. "


S dotáciami sú problémy často aj v iných mestách Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie