Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Keď sa z fanúšika stáva bojovník. Incident zo štadióna už rieši polícia
Zdielať na

Keď sa z fanúšika stáva bojovník. Incident zo štadióna už rieši polícia

TRENČÍN / Po skončení šiesteho zápasu finále play-off hokejovej Tipsport ligy došlo k bitke medzi fanúšikmi Banskej Bystrice a bezpečnostnou službou. Zopár fanúšikov zrejme nezvládlo prehru svojho tímu s Duklou Trenčín. Najskôr chceli vtrhnúť do šatní domácich, kde im chceli údajne len dohovoriť. Incident už rieši polícia.

Zopár fanúšikov domácich sa po nedeľnej prehre s Trenčínom snažili dostať do šatní, kde chceli hráčom údajne "len " dohovoriť. Bezpečnostná služba sa ich snažila vytlačiť von. Medzitým sa slovne pustili do trenčianského kapitána Branka Radivojeviča, a to pred očami novinárov, ktorí celý incident a následnú bitku zaznamenali.

Následne došlo k stretu medzi SBS-kou a fanúšikmi. Do bitky vtiahli aj jednu ženu, ktorá predtým napadla ochrankára. "Ten divák berie svoj klub ako takú svoju skupinu, svoju rodinu. V tejto situácii tí diváci nezvolili to najlepšie riešenie, na druhej strane domáci funkcionári pravdepodobne nezvládli tu organizačnú stránku, že tí diváci vôbec nemali čo robiť v tých priestoroch," informuje psychológ Peter Kuračka.  

Športový psychológ tvrdí, že deliť fanúšikov všeobecne v športe ako takom, na dobrých a zlých - či vytýčiť medzi nimi istú hranicu, nie je možné. "Človek môže byť v jeden deň milovníkom športu a v ďalšej situácii sa z neho môže stať agresor. Ide skôr o emočné zvládnutie tej konkrétnej situácie," rozpráva Kuračka. K tomu negatívne častokrát prispieva práve alkohol.

Podobných atakov či už medzi hráčmi alebo fanúšikmi dvoch klubov sme už mali v športe neúrekom. Policajné opatrenia pred, počas a po zápasoch preto neraz pripomínajú miestami manévre.

Najmä čo sa týka niektorých futbalových fanúšikov ŠK Slovanu Bratislava, či Spartak Trnava, pričom nezaostáva ani DAC Dunajská streda. Od pľuvancov, výkrikov, vyhrážajúcich pästí sa prešlo k úderom, hádzaniu svetlíc, vytrhávaniu sedačiek, vzduchom letel dokonca aj betónový balvan. A to v roku 2009 z rúk fanúšika Spartaku Trnava počas zápasu s Dunajskou Stredou.

Vedenie klubu HC ´05 Banská Bystrica podalo už na niektorých svojich fanúšikov, ktorí vyprovokovali spomínaný konflikt po zápase s Duklou Trenčín, trestné oznámenie. Ide o tzv. "tvrdé jadro" fanklubu, od ktorých sa však väčšina členov dištancuje.

Len pred pár hodinami vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie. "Pre trestný čin výtržníctva a nie je vylúčené, že trestné stíhanie bude rozšírené aj o ďalšie trestné činy," informuje hovorkyňa banskobystrickej polície Mária Faltániová. 

Agresívni fanúšikovia banskobystrického klubu sa však posledný finálový zápas rozhodli bojkotovať. Vedenie klubu má však pre nich jasný odkaz."Ich bojkot bude doživotný, nakoľko už teraz majú doživotný zákaz vstupu na všetky stretnutia HC´05 iClinic Banská Bystrica," píše sa vo vyjadrení klubu. 

Súvisiace články