Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Australian Open: Cibulková vo finále! Radwanskú spláchla 6:1, 6:2
Zdielať na

Australian Open: Cibulková vo finále! Radwanskú spláchla 6:1, 6:2

MELBOURNE / Dominika Cibulková sa stala prvou slovenskou tenistkou v histórii, ktorá si zahrá finále dvojhry na grandslamovom turnaji. Vo štvrtkovom semifinále singlovej súťaže žien na Australian Open v Melbourne (13. - 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) zvíťazila nad poľskou rovesníčkou Agnieszkou Radwanskou za 70 minút hladko 6:1, 6:2.

"Aga je skvelá hráčka, takže som bola až trochu prekvapená, ako jasne sa to vyvíjalo v môj prospech. Očakávala som nesmierne náročný zápas. Usilovala som sa hrať neustále aktívne, chodiť si po údery a rýchlo zabúdať na chyby, ktoré k tomu patria. Verila som, že to dnes môžem dokázať. Teraz však ťažko nachádzam slová, je to neuveriteľný pocit. Pred finále si potrebujem dobre odpočinúť a stopercentne sa pripraviť," povedala Cibulková v interview ešte na kurte.

Vo finále s Na LI

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková bude v sobotu od 9.30 h SEČ bojovať o titul s Číňankou Na Li, ktorá v prvom semifinále prekonala Kanaďanku Eugenie Bouchardovú za 86 minút 6:2, 6:4. Slovenka má proti 31-ročnej Ázijčanke skóre 0:4.

Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka Cibulková v úvodnom sete semifinále v Rod Laver Arene prerazila servis favoritky Radwanskej v prvej, piatej aj siedmej hre, sama odvrátila všetkých päť hrozieb straty podania - čelila im bez výnimky za stavu 2:1.

Navyše, na začiatku druhého dejstva nazbierala Cibulková osem fiftínov za sebou. Stále pôsobila sebavedomejšie, agresívnejšie a energickejšie. Bezmocne, mľandravo a čoraz odovzdanejšie vyznievajúca finalistka Wimbledonu 2012 Radwanská potom nezužitkovala tri brejkbaly v rade za stavu 0:2 a čoskoro mala manko 0:4. Vtedy síce zabrala na príjme a vzápätí aj zvládla svoj servis na 2:4 (z 0:30), ale ukázalo sa, že išlo len o krátkodobú zápletku, ktorá nezmenila jednoznačne nastavenie diania na kurte. Cibulková sa z nepríjemného skóre 15:30 posunula bez brejkbalovej hrozby na 5:2, keď súperka prepálila neutrálny forhend vo výmene. Na príjme v ôsmej hre unikla na 40:0 a

Dosiaľ jediným tenistom zo SR vo finále dvojhry na úrovni veľkej štvorky bol Miloslav Mečíř. Na US Open 1986 aj Australian Open 1989 zhodne nestačil na Čecha Ivana Lendla.

Dvojhra žien - semifinále:

Dominika Cibulková (SR-20) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-5) 6:1, 6:2 za 70 minút (37, 33)

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články