Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Velits už 7. na Vuelte, lídrom Nibali
Zdielať na

Velits už 7. na Vuelte, lídrom Nibali

Zdroj: tasr

Po 14. etape Vuelty

Doterajší prvý muž priebežného poradia, ďalší španielsky cyklista Igor Anton, už nefiguruje v pelotóne jazdcov. Približne 9 km pred cieľom sobotňajšej etapy sa zaplietol do pádu a s početnými odreninami musel nedobrovoľne z pretekov odstúpiť.


Skvelé 9. miesto obsadil v náročnej 14. etape s dojazdom do kopca slovenský zástupca Peter Velits, keď došiel na vrchol Peňa Cabarga s odstupom 45 sekúnd za najrýchlejším Rodríguezom. Celkovo sa 25-ročný Púchovčan posunul z 11. na 7. miesto a potvrdil, že je lídrom amerického tímu HTC-Columbia na týchto pretekoch. Velits stráca na nového nositeľa červeného trička Nibaliho 2:29 min, ale pred ôsmym v poradí - Američanom Thomasom Danielsonom - má minútu k dobru. Za Nibalim a Rodríguezom sa v priebežnej klasifikácii po sobote nachádzajú ďalší dvaja Španieli Ezequiel Mosquera a Xavier Tondo, obaja majú manko 50 sekúnd.


"Siedme miesto je super, veľmi sa teším, že som sa vrátil do prvej desiatky,“ uviedol Peter Velits po sobotňajšej etape a ďalej pokračoval v hodnotí: "Dnes išlo všetko podľa mojich predstáv. Vyhol som sa pádu, kde zostal doterajší líder Anton aj dvaja cyklisti z prvej desiatky z tímu Caisse d´Epargne. Pod cieľový kopec, ktorý bol podľa predpokladov rozhodujúci, som sa dostal na 3. mieste a v samom závere som za najlepšími veľmi nezaostal. Mal som ľahké nohy, preto som sa ani veľmi neobzeral za seba a šiel si svoje tempo. Bodaj by to takto pokračovalo aj ďalej, ale do cieľa v Madride je ešte ďaleko." Druhý z bratov Velitsovcov Martin obsadil v 14. etape 61. miesto s odstupom 9:06 min za víťazom, ale celkovo sa posunul po dlhšom čase opäť do prvej stovky na 98. miesto (+1:50:53).


Sobotňajšia etapa mala v itinerári štyri stúpania, vrátane toho cieľového prvej kategórie na Peňa Cabarga. Dianie ovplyvnil únik tria David Zabriskie, David Millar (Garmin-Transitions) a Niki Terpstra (Milram), ktoré si vytvorilo až 11-minútový náskok pred pelotónom. Chlieb sa však lámal až v samom závere, keď 15 km pred cieľom postupne došli sily Zabriskiemu aj Millarovi a Terpstra zostal vpredu sám. Pelotón sa blížil najmä vďaka skvelej práci jazdcov Liquigasu a pred cieľovým stúpaním sa už zoradili vpredu vedľa seba všetci favoriti. Výnimkou bol líder doterajšieho poradia Igor Anton, ktorý sa po škaredom páde ocitol mimo bicykla, neskôr aj v sanitke a na ceste domov. Záverečné štvorkilometrové stúpanie do cieľa s prevýšením 545 m, priemerným sklonom 9%, ale aj 19-stupňovými pasážami, využil ako prvý na nástup Španiel Mosquera, za ktorými sa vydalo duo Nibali - Rodríguez. Najviac síl mal napokon líder Kaťuše, 31-ročný Rodríguez. Bývalý víťaz vrchárskej súťaže z Vuelty a ôsmy muž tohtoročnej Tour de France v záverečnom kilometri ukázal chrbát Mosquerovi aj Nibalimu a zvíťazil s takmer polminútovým náskokom.

V nedeľu je na programe 15. etapa zo Solares do Lagos de Covadonga. Meria 187,3 km a na jej záver je pripravené vyše 20 km dlhé stúpanie do výšky 1130 m. "To zajtrajšie stúpanie je síce dlhšie, ale nie je také prudké ako to dnešné. Mne osobne to viac vyhovuje, takže dúfam, že sa budem v závere cítiť tak dobre ako dnes," dodal Peter Velits.



Výsledky - Vuelta a Espaňa:

14. etapa (Burgos - Peňa Cabarga, 178,8 km): 1. Joaquín Rodríguez (Šp.) Kaťuša 4:26:43 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Doimo +20, 3. Ezequiel Mosquera (Šp.) Xacobeo Galícia +22, 4. David Moncoutie (Fr.) Cofidis, le crédit en ligne +33, 5. Nicholas Roche (Ír.) Ag2R-La Mondiale +34, 6. Fränk Schleck (Lux.) Saxo Bank +35, 7. Xavier Tondo (Šp.) Cervélo Test Team +39, 8. David García (Šp.) Xacobeo Galícia +43, 9. Peter Velits (SR) HTC-Columbia +45, 10. Thomas Danielson (USA) Garmin-Transitions +1:29,... 61. Martin Velits (SR) HTC-Columbia +9:06.

Poradie po 14. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Doimo 60:55:39 h, 2. Joaquín Rodríguez (Šp.) Kaťuša +4 s, 3. Ezequiel Mosquera (Šp.) Xacobeo Galicia +50, 4. Xavier Tondo (Šp.) Cervélo Test Team +50, 5. Nicholas Roche (Ír.) Ag2R-La Mondiale +2:11, 6. Fränk Schleck (Lux.) Saxo Bank +2:12, 7. Peter Velits (SR) HTC-Columbia +2:29, 8. Thomas Danielson (USA) Garmin-Transitions +3:29, 9. Ruben Plaza (Šp.) Caisse d´Epargne +3:41, 10. Carlos Sastre (Šp.) Cervélo Test Team +3:52,... 98. Martin Velits (SR) HTC-Columbia +1:50:53 h.

Súvisiace články