Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko patrí medzi elitu, bojuje o medaily na MS. Čo je to footgolf?
Zdielať na
Ostatné

Slovensko patrí medzi elitu, bojuje o medaily na MS. Čo je to footgolf?

Zdroj: Facebook/Footgolf Slovakia

ORLANDO / Počuli ste už niekedy o footgolfe? Ide o kombináciu futbalu a golfu, keď sa hráči snažia dostať loptu do jamky. Slovensko patrí v tomto športe medzi svetovú elitu a na aktuálnych majstrovstvách sveta, ktoré sa konajú v americkom Orlande, bojuje o medaily. Nižšie v článku vám predstavíme tento šport s komentátorom JOJ Šport Petrom Klimašovským, ktorý komentuje celé MS.

"Ide o mix dvoch napopulárnejších svetových športov - futbalu a golfu. V športe ide o to, aby hráč dostal loptu do jamky na čo najmenší počet kopov. Každá jamka má, tak ako v golfe, stanovený par, a najčastejšie sú 4-parove jamky. Sú tam tri základné kategórie - muži, ženy a seniori nad 45 rokov," opísal Klimašovský. 

Čo sa týka Slovenska v tomto športe, patrí medzi svetovú elitu vo všetkých kategóriách. "Čo sa týka individuálnych výkonov, najväčšie hviezdy sú medzi ženami. Momentálne je svetovou jednotkou Lucia Čermáková. Svetovou trojkou je Rebeka Režná, no tá na MS neštartuje po operácii," povedal komentátor. 

V mužskej kategórii Slovensko naturalizovalo Jozefa Nemca, ktorý odchádzal do Orlanda s najvyššími ambíciami, no prvé dva dni na MS mu nevyšli a stratil šancu bojovať o popredné priečky. "Na MS sa darí Andrejovi Ivanovi, Petrovi Gardianovi a Jánovi Kozákovi ml., ktorí sú po druhom dni vo veľkom mínuse, no výsledky nie sú ešte kompletné," dodal Klimašovský. 

O rozvoj footgolfu na Slovensku sa pokúšajú Róbert Vittek a Martin Škrtel. Pomáha im aj Vlado Weiss ml. "Čo sa týka svetových hráčov, na turnaji mal byť Roberto Ayala, bývalý kapitán argentínskej reprezentácie, keď začínal Lionel Messi. Ten sa však nemohol dostaviť. V mužskej kategórii je Alan Smith, bývalý anglický hráč Manchestru United, Arsenalu či Newcastle. Na deviatom mieste je aj Olindo Mare, bývalá hviezda NFL," spomenul komentátor. 

Turnaj je aktuálne vo fáze dohrávania druhého kola. Celé MS sa hrajú na štyri. Čo sa týka tímovej súťaže, muži museli hrať základnú skupinu. Ženy a seniori hrali hneď osemfinále. Všetkých Slovákov v piatok, 2. júna čaká štvrťfinále turnaja. 

Na Slovensku sa hrá footgolf v podobe Slovak tour. Body z nej sa rátajú do svetového rebríčka. "Dá sa povedať, že preto tí slovenskí jednotlivci sú tak vysoko, lebo tých turnajov je na Slovensku veľa v porovnaní s najvyspelejšími krajinami," vysvetlil. 

Slovenskí seniori sa postarali aj o prekvapenie hneď v osemfinále, keď vyradili Španielov. Tí v individuálnych pretekoch boli lepšie na tom ako Slováci a aj napriek tomu ich zdolali 3:0. 

Šampionát sa prvýkrát vysiela na štyroch kontinentoch - Európa, Amerika, Afrika a Austrália. Za prvé hracie dni si to celosvetovo v TV zaplo milión divákov. Medzi vysielateľmi je aj JOJ Šport. "Ľudia sa nás pýtajú počas prenosov, že chcú poznať nejaké pravidlá. Poprípade boli prekvapení, že sa im to zapáčilo a dopozerali prenos do konca," uzavrel Klimašovský. 

MS vo footgolfe, ktoré sa konajú v Orlande, sú štvrté v histórii. Jediným slovenským medailistom v tomto športe je Ján Kozák ml., bývalý tréner ŠK Slovan Bratislava, ktorý v roku 2016 získal bronz v súťaži mužov. 
Zdielať na