Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spor skončil zákazom! Biatlonistky Fialkové nemôžu reprezentovať Slovensko
Zdielať na

Spor skončil zákazom! Biatlonistky Fialkové nemôžu reprezentovať Slovensko

Zdroj: SITA

BANSKÁ BYSTRICA / Disciplinárna komisia Slovenského zväzu biatlonu (DK SZB) na piatkovom zasadnutí v Banskej Bystrici jednohlasne rozhodla o tom, že sestry Paulína a Ivona Fialkové dostali zákaz štartu na súťažiach spojených s reprezentáciou Slovenskej republiky.

Rodáčky z Brezna nepodpísali zmluvu o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie a týmto činom porušili disciplinárny poriadok SZB. Informáciu priniesla oficiálna facebooková stránka Paulíny Fialkovej, ktorá zverejnila zápisnicu zo zasadnutia DK SZB.

"Slovenský zväz biatlonu, žiaľ, naplnil svoje hrozby a zakázal nám reprezentovať svoju vlasť. Keďže už nie sme viazané žiadnymi zväzovými pravidlami, budúci týždeň sa vyjadríme ku všetkým sporným bodom spolupráce s našim materským zväzom od ZOH v Pjongčangu 2018," píše sa na spomenutej facebookovej stránke. Sestry Fialkové sa môžu proti rozhodnutiu DK odvolať v zmysle platných stanov SZB.

Slovenské biatlonové reprezentantky Paulína a Ivona FIalkové zverejnili vo štvrtok ráno na sociálnej sieti facebook vyhlásenie k aktuálnej kauze ohľadom nepodpísaných reprezentačných zmlúv so Slovenským zväzom biatlonu (SZB). Toto je plné znenie ich stanoviska. 

"Pozdravujeme vás z Lenzerheide, kde prebieha naša záverečná príprava pred štartom IBU Svetového pohára 2018/2019. V súvislosti s medializovanými informáciami Slovenského zväzu biatlonu ohľadom nepodpísania Zmluvy o reprezentácii Slovenska musíme po obrovskom množstve dezinformácií v médiách povedať, že pravidlá zväzu zakazujú vyjadrovať sa športovcom v jeho neprospech, a my tak aktuálnu situáciu nemôžeme hlbšie komentovať a ani dokladovať konkrétnymi faktami. Nezostáva nám tak nič iné, ako plne dôverovať nášmu zamestnávateľovi VŠC Dukla Banská Bystrica a nášmu právnemu zástupcovi advokátskej kancelárií Garant Partner Legal, ktorí sa naďalej snažia so zväzom dohodnúť:"

"Chceme vám všetkým zdôrazniť, že možnosť reprezentovať Slovensko, možnosť prezentovať biatlonový zväz, jeho sponzorov a partnerov je pre nás otázkou cti, športovej hrdosti a vďaky za podmienky, ktoré nám boli doteraz vytvorené. Od začiatku tohto sporu deklarujeme, že so všetkými časťami zmluvy definujúcimi naše povinnosti pri športovej reprezentácii Slovenska bezvýhradne súhlasíme. Rovnako bez výhrad akceptujeme všetkých reklamných partnerov zväzu. Budeme ich počas reprezentačných akcii s hrdosťou prezentovať aj napriek tomu, že nám za to podľa zväzovej zmluvy neprináleží žiadna odmena. Sú však veci, ktoré nemôžeme akceptovať. Biatlonový zväz o nich vie a my sme do dnešného dňa od nich neobdržali žiadnu odpoveď."

"Veríme, že aj keby samotný proces nedopadol úspešne a zväz by nám zakázal reprezentovať Slovensko, bude príklad nášho príbehu signálom, že nie je zlučiteľné so základnými princípmi športu podmieňovať právo reprezentovať svoju domovinu podpísaním zmluvy, o ktorej nie je možné diskutovať, zmluvy ktorá reprezentáciu podmieňuje obchodom so športovcami. V tomto prípade je šport na Slovensku na zlej ceste. Veríme, že tento pre nás zásadný rozpor kompetentní ľudia vyriešia tak, aby sme sa mohli, my, športovci, sústrediť na čo najlepšie výkony v silnej svetovej konkurencii. Ďakujeme za vašu podporu. Paja a Ivka."

Podľa denníka Šport v spore sestier Fialkových so SZB je päť základných predmetov sváru, na ktorých sa zainteresované strany nevedia zhodnúť. Sú nimi osobnostné práva športovkýň a ich využitie, propagovanie osobných a zväzových reklamných partnerov, zmluva na jednu sezónu kontra zväzový návrh na štyri sezóny a tiež úhrada úrazového poistenia pri výkone športu a zakomponovanie osobného realizačného tímu Fialkových s financovaním nákladov priamo do zmluvy. Na druhej strane už sa dokázali zhodnúť na náležitostiach definujúcich štátnu športovú reprezentáciu, na využívaní zväzovej kombinézy v pretekoch Svetového pohára a majstrovstiev sveta a na osobnom realizačnom tíme Fialkových.

Podľa viacerých vyjadrení ľudí z vedenia SZB zväz už urobil viacero ústretových krokov a ďalej sa v tom už nechystá pokračovať. "Máme modernú zmluvu, ktorú bez akýchkoľvek úprav akceptovali a podpísali vrátane olympijskej víťazky Anastasie Kuzminovej všetci reprezentanti - s výnimkou Fialkových. Prekvapuje nás ich pretrvávajúce odmietavé stanovisko vzhľadom na fakt, že zväz aj v tomto roku v spolupráci s VŠC Dukla Banská Bystrica zabezpečil a vytvoril kvalitné podmienky pre každého reprezentanta na nerušenú prípravu," povedal prezident SZB Tomáš Fusko pre Šport.

Členovia prezídia SZB tvrdia, že ak by si Fialkové presadili v zmluve čosi odlišné v porovnaní s ostatnými, išli by proti zväzovým záujmom i samé proti sebe. Viceprezident pre štátnu športovú reprezentáciu SZB Marek Matiaško si rovnako nemyslí, že zväz by mal niečo meniť na momentálne ponúkanej zmluve, ktorá je pre všetkých reprezentantov rovnaká. "Prezídium urobilo dosť ústretových krokov k podpisu zmluvy. Sestrám Fialkovým musíme byť na jednej strane vďační, že prešla pripomienkovaním cez právnikov a teraz je zmluva vyšperkovaná podľa mňa k dokonalosti. Je rámcová a takou aj bude. Nikto z reprezentácie nebude mať individuálnu zmluvu. Prezídium už podľa mňa neurobí krok dozadu. Ak nebude zmluva podpísaná, predpokladám, že sestry Fialkové nebudú zväzom akreditované na Svetový pohár," skonštatoval Matiaško, piaty muž z vytrvalostného biatlonu na ZOH 2006 v Turíne.