Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Medzinárodná cyklistická únia očistila Chrisa Frooma v dopingovej kauze!
Zdielať na

Medzinárodná cyklistická únia očistila Chrisa Frooma v dopingovej kauze!

LONDÝN / Štvronásobný víťaz Tour de France sa môže pokúsiť vyhrať slávne podujatie aj tento rok. Britský pretekár Chris Froom je podľa Medzinárodnej cyklistickej únie čistý. Za dvojnásobným prekročením lieku proti astme vraj môžu problémy s obličkami.

V nedeľu organizátori najprestížnejších cyklistických pretekov Tour de France formálne zakázali Chrisovi Froomemu štart na tohtoročných pretekoch. Tie sa začínajú už o pár dní v sobotu 7. júla.

Spoločnosť Amaury Sport Organization, ktorá tour organizuje, urobila tento krok s cieľom chrániť imidž pretekov. Odvolávajú sa na pravidlo, podľa ktorého môžu odmietnuť pretekára v prípade, ak účasť jeho alebo jeho tímu ohrozuje reputáciu súťaže.

Organizátori dali Froomovi stopku pre jeho pozitívny dopingový test na látku salbutamol na minuluročných pretekoch v španielskej Vuelte. Slbutamol sa nachádza v liekoch proti astme. Podľa pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Froome môže pretekať kým v jeho prípade definitívne nerozhodnú. Cyklista stále tvrdí, že pravidlá nikdy neporušil.

Podozrivo rýchle rozhodnutie

Prečo únia čakala so svojím vyhlásením až do chvíle, keď prestížne podujatie odmietlo účasť lídra tímu SKY je otázka, ktorá zrejme ostane bez odpovede. "Pravidlo UCI, o ktoré sa opiera organizátor nehovorí o tom, či prtekár bol pozitívne testovaný. Ale ide o to, či môže poškodiť dobré meno pretekov alebo cyklistiky," vysvetľuje medzinárodný cyklistický rozhodca UCI Milan Dvorščík.

"Tour de France alebo organizátor ASO sa k tomu postavili správne. A povedali, že jednoducho Frooma nepustia. A to vlastne všetko rozhýbalo a v priebehu niekoľkých dní máme rozhodnutie, že je nevinný," myslí si prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Podrobnosti vzhľadom na to, že ide o lekárske záznamy zverejnené neboli. No za dvojnásobnú hladinu lieku proti astme v moči britského cyklistu vlani na Vuelte vraj mohli problémy s obličkami. "Športovec sa musí podrobiť nezávislej klinickej štúdii, ktorá dokáže alebo vyvráti jeho tvrdenie," dodáva MUDr. Ľubomír Gulán zo Slovenskej antidopingovej agentúry.

Celá kauza trvala 9 mesiacov, počas ktorých však Froome nestál. Naopak napriek podozrenieu nielen štartoval ale aj vyhral tohtoročné Giro. "Giro d´Italia nebolo v poriadku, pretože keď tam je tieň podozrenia, tak ako sa potom majú cítiť ostatní? Keď Froome išiel sólo 80 kilometrov, tak každý si povie, čo zase mal dnes astmatický záchvat a preto tak ide?" Dodáva Peter Privara.

Podľa posledných informácií účasti Frooma na Tour de France, ktorá štartuje o 5 dní, už nič nerbáni.

Rozhodcovský súd

"Sme presvedčení, že Chris bude na tour štartovať, pretože vieme, že neurobil nič zlé," uviedol hovorca tímu Sky pre britský denník Guardian.

V piatok organizátor pretekov Christophe Prudhomme vyhlásil, že odkladanie vediktu v prípade Frooma je ďaleko od ideálu. "Je hrozné, že športové úrady nedokázali vyriešiť tento problém pred začiatkom najväčšieho svetového preteku," dodal. "

Britský cyklista Chris Froome tri dni dozadu definitívne potvrdil svoju účasť na cyklistických pretekoch Tour de France. Podľa jeho vlastných vyjadrení má plné právo postaviť sa na štart tohtoročnej edície "starej dámy" napriek neukončenému vyšetrovaniu jeho salbutamolovej kauzy.

Súvisiace články