Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Van der Plaetsen prekonal rakovinu a je majster Európy
Zdielať na

Van der Plaetsen prekonal rakovinu a je majster Európy

AMSTERDAM / Pred necelými dvoma rokmi najlepšiemu belgickému desaťbojárovi na základe pozitívneho antidopingového testu diagnostikovali rakovinu semenníkov.

Teraz v Amsterdame sa Thomas van der Plaetsen stal majstrom Európy. Vo štvrtok večer mu po dobehnutí do cieľa záverečnej tisícpäťstovky na Olympijskom štadióne aplaudovalo 17 000 ľudí. Zlato bral súčtom 8218 bodov, strieborného Čecha Adama Sebastiana Helceleta zdolal o 61 bodov. Za osobným rekordom z Moskvy 2013 zaostal o 37 bodov, ale európsky titul 25-ročného rodáka z Gentu posunul na olympijské hry do Ria de Janeiro. "Nechcem povedať, že je to moje najväčšie víťazstvo, ale je jedno z tých, ktoré si vážim najviac," uviedol Thomas van der Plaetsen.

V októbri 2014 bol zdrvený, a to hneď dvakrát. Najprv, keď sa dopočul dopingový verdikt a potom, keď sa dozvedel, čo bolo príčinou zvýšeného výskytu ľudského hormónu choriogonadotropínu v jeho organizme. "Obe správy boli zdrvujúce, len každá z iného pohľadu. Doping môže ukončiť kariéru športovca, ale rakovina môže znamenať aj smrť," vravel po čase belgický atletický univerzál.

Nepodvolil sa osudu a zabojoval. Nasledovala operácia, chemoterapia a návrat do súťažného diania. Síce spočiatku v polovičnej forme, ale už šesť mesiacov po odstránení nádoru v máji 2015 sa objavil v súťaži v skoku do výšky a dosiahol 208 cm. Bolo to síce o 9 cm menej ako bol jeho osobný rekord, ale dôležité bolo čosi iné. "Bol som rád, že som naspäť, ale na druhej strane som vedel, že ma čaká ešte dlhá cesta," citovala Van der Plaetsena webová stránka IAAF. Už v júli si trúfal na podujatie vysoké rangu: do kórejského Kuang-čou šiel obhajovať univerziádny titul v desaťboji a hoci neprekonal hranicu 8000 bodov (7952), podarilo sa mu to. O mesiac neskôr cestoval aj na majstrovstvá sveta do čínskeho Pekingu. A hoci sa zlepšil na 8035 bodov, v silnej konkurencii to stačilo iba na 14. miesto.

"Nevedel som, čo od seba očakávať. Nebol som si istý prakticky ničím. Moja príprava bola zložitá, ale napokon sa to všetko začalo zlepšovať," povedal po zlatej obhajobe na univerziádnej úrovni bronzový sedembojár z halových majstrovstiev sveta v Sopote 2014.

Teraz po zisku titulu majstra Európy v najťažšej súťaži atletickej univerzálnosti Van der Plaetsen žiaril šťastím. Vravel, že po zisku juniorského kontinentálneho prvenstva v roku 2009 a majstrovského titulu do 23 rokov o dva roky neskôr vždy túžil po zlate aj na seniorskej úrovni. "Kruh sa uzavrel, cítim sa fantasticky. Po tom všetkom, čo sa udialo pred 18 mesiacmi, som si o titule nedovolil snívať. Aj preto má tento výsledok pre mňa obrovský význam. Je to fantastický comeback," povedal Van der Plaetsen aj na webe Sporza.