Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slováci na ME so striebrom v K4 na 500 m
Zdielať na

Slováci na ME so striebrom v K4 na 500 m

MOSKVA / Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka vybojoval striebornú medailu v disciplíne K4 500 m na majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike v Moskve.

Slováci v sobotňajšom finále tejto disciplíny časom 1:20,560 min zaostali o osem desatín sekundy za Maďarmi v zložení Bence Nádas, Sándor Tótka, Péter Molnár a Tamás Somorácz. Tretí z deviatich s mankom 668 tisíciny na posádku SR boli Španieli Francisco Cubelos, Roi Rodríguez, Albert Martí a Diego Cosgaya.

"Je to veľmi dobrý výsledok najmä vzhľadom na fázu prípravy na olympijské hry, v ktorej sa chalani nachádzajú. Po dojazde boli trochu sklamaní, lebo im nevyšiel štart. Ak by sa im aj ten podaril, mohlo z toho byť zlato. Myslím si však, že časom docenia tento výsledok. Ani na chvíľu sme neuvažovali o tom, že dnešný štart vynechajú. Podľa mňa v pohode zvládnu aj zajtrajšiu tisícku, ktorú vnímame ako dôležitejšiu," povedal športový riaditeľ SZRK a vedúci slovenskej výpravy v Moskve Filip Petrla.

K4 500 m je staronová disciplína, ktorá sa v programe ME objavila po siedmich rokoch. Na elitnú slovenskú loď čaká ešte v nedeľu od 10.39 h SELČ finále na 1000 m, čiže olympijskej trati. Štvorkajak Myšák, Vlček, Tarr a Linka je úradujúcim majstrom sveta z Milána 2015 na 1000 m, okrem zlatých medailí si Slováci vtedy zabezpečili aj istotu účasti na OH 2016 v Riu de Janeiro. Európsky šampionát v Moskve je pre nich dôležitým testom pred augustovým vrcholom sezóny v Riu.

V sobotu predpoludním sa v B-finále v K2 1000 m predstavil dvojkajak Martin Jankovec, Gábor Jakubík a obsadil časom 3:16,520 min druhé miesto, celkovo teda skončil na jedenástej priečke.