Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Olympionici chcú okrem výkonov zaujať aj farbami. Toto je kolekcia pre Rio
Zdielať na

Olympionici chcú okrem výkonov zaujať aj farbami. Toto je kolekcia pre Rio

BRATISLAVA / Slovenskí športovci sa v stredu večer zmenili na modelov a modelky, aby predviedli oblečenie, v ktorom sa predstavia počas tohtoročných olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro.

Oblečenie predvádzal úradujúci majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth, kladivári Martina Hrašnová a Marcel Lomnický, strelci Danka Barteková a Erik Varga, kajakár Peter Gelle či triatlonista Richard Varga.

Národné farby

Na odeve slovenských športovcov do Ria prevládajú národné farby biela, modrá a červená a objavuje sa na ňom už dvakrát osvedčený čičmanský motív. "Vzory sú dobre zladené a materiál je príjemný a pohodlný. Verím, že všetky druhy oblečenia využijeme a splnia svoj účel," povedal Peter Gelle.

"Čičmiansky vzor sa nám určite páči. Bude nás to identifikovať. Pevne verím, že o pár rokov tým bude Slovensko známe vo svete," pridal postrehy z oficiálneho oblečenia do Ria Matej Tóth. "Veľmi sa teším, že budeme v národných farbách dobre rozpoznateľní. Tiež sa teším, že sú to opäť čičmianske vzory. Je to príjemný symbol, ktorý mám veľmi rada a budeme ho nosiť už na tretej olympiáde. Dúfam, že to ocenia nielen naši športovci, ale aj všetci fanúšikovia a ľudia v olympijskej dedine," uviedla Danka Barteková.

Bez dvorného dizajnéra

Bielo-modro-červená kolekcia oblečenia sa zrodila v spolupráci so športovcami. "Vznikla na pôde Slovenského olympijského výboru, kde sme sa so športovcami stretávali a je to naša spoločná práca bez dvorného dizajnéra. So vzormi z Čičmian sme začali v roku 2012 a do dnešného dňa sme nemali žiadny negatívny ohlas, iba pozitíva. Preto naďalej pokračujeme s Čičmanmi na odeve našich športovcov a snažíme sa vytvoriť tradíciu," informovala marketingová manažérka SOV Eva Gažová.

Niekoľko druhov oblečenia

Tiež poznamenala, že slovenskí olympionici si počas hier v Riu budú obliekať niekoľko druhov odevov podľa toho, kde sa práve budú nachádzať a čo budú robiť. "Máme slávnostné oblečenie ešte na území Slovenska na sľub prezidentovi a potom oblečenie pre Rio. Tam treba rozlišovať odev pre voľný čas, ďalej na stupne víťazov, čo je bielo-modrá kombinácia. Ďalšou kolekciou je tá pre otvárací a záverečný ceremoniál a tiež pre pohyb po olympijskej dedine."

Gažová pridala aj jednu zaujímavosť: "Oslovili sme aj dve mladé návrhárky. Jedna nám urobila štýlové legíny a druhá navrhla krásne čičmianske pomožky. Sme veľmi spokojní s výsledkom."

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články