Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Olympiáda v Riu je riziková. Niektorí športovci sa radšej zaočkovali
Zdielať na

Olympiáda v Riu je riziková. Niektorí športovci sa radšej zaočkovali

BRATISLAVA/RIO DE JANEIRO / Olympijské hry v brazílsku Riu de Janeiro označila Svetová zdravotnícka organizácia za rizikové. A to nielen pre komáre a vírus Zika. Viaceré krajiny odporúčali svojim športovcom absolvovať hneď niekoľko očkovaní.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúčala medzinárodnému olympijskému výboru, aby športovci boli vyrozumení o všetkých nebezpečenstvách, ktoré Brazília môže poskytnúť.

Pravdou je, že účastníci sú pred každými olympijskými hrami takpovediac poučení a dostávajú rôzne príručky.

"Ale očkovania si nespomínam, že by som na tých štyroch rpedošlých olympiádach potreboval. Hlavne nie nejaké špeciálne, takže toto je premiéra," priznal slovenský reprezentant v štvorkajaku na 1 000 metrov Erik Vlček.

Odporúčajú očkovanie

Do Ria sa síce žiadne očkovania nevyžadujú, no Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky vyhovel odporúčaniu šéflekára našej olympijskej výpravy.

"Na zasadaní štábu Slovenského olympijského výboru som odporučil všetkým zväzom, aby športovci boli zaočkovaní proti žltačke typu A aj B," hovorí šéflekár slovenskej výpravy na olympiádu v Riu Branislav Delej.

Majstri sveta ale absolvovali aj ďalšie očkovania. Napríklad proti meningokokovej invazívnej infekcii.

"Všeobecne do oblastí subtrópov a trópov, tak je základné očkovanie aspoň proti hepatitíde A a proti brušnému týfu, čo dostali. A potom podľa veku kontrolujem ešte zaočkovanosť proti tetanu spolu s tým aj proti záškrtu, čiernemu kašľu a detskej obrne," ozrejmil Ivan Bakoš z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny v Bratislave.

Posádka štvorkajaku

Posádka štvorkajaku to spolu s trénerom i masérom zvládla bez zaťatých zubov.

"Časť tej mojej športovej kariéry, kde som už dostal veľmi veľa rôznych injekcií, tak aj na to sa dá zvyknúť," hovorí Erik Vlček.

"V podstate, čo som si prežil, tak odvtedy to beriem úplne v pohode, tú injekciu, rezanie a celú medicínu," priznáva slovenský reprezentant vo štvorkajaku na 1 000 metrov Juraj Tarr.

"Zvládam to v pohode, nemám s tým problém," odtajuje slovenský reprezentant vo štvorkajaku na 1 000 metrov Tibor Linka.

Lepšie je byť zaočkovaný

Navyše výpadok z tréningu na dlhší čas nehrozí. "V deň očkovania fyzická aktivita nie je vhodná, ale ten nasledujúci deň je to možné na 50 percent, ale s ľahkosťou a pokiaľ sa nevyskytnú žiadne problémy, tak na ten tretí deň môžu ísť na plno," hovorí Bakoš.

Na očkovanie majú olympionici stále dosť času. Keďže ide o odporúčanie, či ho podstúpia záleží na rozhodnutí každého z nich.

"Ale môj názor je taký, že každý človek, ktorý cestuje, by mal byť proti žltačke zaočkovaný," dodal Delej.

Niektorí športovci sa už pred olympiádou zaočkovali, pozrite si reportáž:

Súvisiace články