Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najstarší maratónec ukončil svoju kariéru vo veku 101 rokov
Zdielať na

Najstarší maratónec ukončil svoju kariéru vo veku 101 rokov

HONGKONG / Najstarší známy absolvent maratónu v histórii odbehol v nedeľu svoje rozlúčkové preteky.

Pravda, 101-ročný Fauja Singh v rámci Hongkonského maratónu štartoval "len" v sprievodnom súperení na 10 km, trať zvládol za 1:32:28 h. Bežal v žltom turbane a povievala mu biela brada. Na 6. kilometri si urobil toaletnú prestávku, nezastavilo ho ani jedno nebezpečne vyzerajúce podkĺznutie.

"Cítim sa sviežo a dobre, dnes som plný síl. Čakal som od seba lepší čas. Tento deň si dobre zapamätám. Bude mi to chýbať. Pociťujem radosť aj smútok. Som rád, že končím v tom najlepšom. Zároveň som však skrúšený, že nastalo obdobie, keď už budem mimo diania," vyhlásil indický rodák Singh, ktorého prezývajú "Turban Torpedo". V roku 2011 ako 100-ročný zvládol Tokijský maratón, ale tento výkon nefiguruje v Guinnessovej knihe rekordov, lebo Singh nedisponuje rodným listom. V jeho britskom pase je uvedený 1. apríl 1911, príslušné indické úrady však skonštatovali, že nemajú ako verifikovať tento dátum. Singh absolvoval 9 maratónov v spomenutom Tokiu, Londýne a Toronte. V Kanade si utvoril osobné maximum 5:40:04 h.

Ind sa začal venovať behu až ako 89-ročný. Športovanie mu pomáhalo v boji s depresiou po úmrtí manželky aj syna v krátkom časovom rozpätí. Najmä synova smrť zanechala na jeho psychike hlbokú stopu: v roku 1994 títo farmári spoločne kontrolovali svoje pozemky, keď Kuldipa v silnej búrke dekapitoval letiaci kovový úlomok priamo pred očami otca.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Fauja Singh

Súvisiace články