Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tóth želá celému slovenskému športu ďalšie zlaté týždne
Zdielať na

Tóth želá celému slovenskému športu ďalšie zlaté týždne

BRATISLAVA / Unikátnych lanských päť zlatých týždňov, počas ktorých slovenskí športovci senzačne vybojovali štyri tituly majstrov sveta, želá na prahu olympijského roka 2016 úradujúci svetový šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth celému slovenskému športu.

Druhý najúspešnejší slovenský športovec za rok 2015 pri tomto novoročnom želaní myslel na obdobie od 23. augusta do 29. septembra 2015, počas ktorého do historickej bilancie Slovenska pribudli štyri triumfy na MS v olympijských športoch.

"Keby sa nám toto zlaté obdobie podarilo zopakovať aj tento rok na olympijských hrách v Brazílii, bola by to fantázia. Keď sa k nám ešte pridajú vodáci, slalomári na divokej vode, tak by to mohla byť najúspešnejšia olympiáda v histórii Slovenska," pripomenul Matej Tóth. "Samozrejme, vieme, že olympijské hry sú o niečom inom ako majstrovstvá sveta. Bude to oveľa náročnejšie, všetci budeme k tomu potrebovať aj športové šťastie, ale takéto zlaté obdobie zo srdca želám celému slovenského športu," zavinšoval 32-ročný člen Vojenského športového centra (VŠC) Dukla Banská Bystrica.

Rodák z Nitry si pre seba a svojich kolegov na prahu nového roka tiež želá predovšetkým zdravie, bez ktorého sa nedajú dosahovať výnimočné športové výsledky. "Viem, že skúsenosťami a športovou výkonnosťou som na takej výške, že sa dokážem veľmi dobre pripraviť na každé podujatie, ktoré ma tento rok čaká. Takisto viem, že aj v Brazílii sa budem usilovať o tie najvyššie priečky. To je môj cieľ. Bez zdravia, bez toho, aby sa mi vyhýbali choroby a zranenia, to určite nepôjde," zdôraznil úspešný slovenský atlét a účastník troch olympijských hier, ktorý sa momentálne chystá na štvrtú.

Čo všetko aktuálne najlepší svetový chodec na 50 km chce pred tohoročným vystúpením v Riu de Janeiro v rámci prípravy podstúpiť? "Ak sa bude dať, pokúsime sa kopírovať prípravu, ktorú sme absolvovali pred minuloročným svetovým šampionátom v Číne. Aj čo sa týka dlhodobého plánu sústredení, aj čo sa týka domácich a zahraničných pobytov," reagoval Matej Tóth na otázku.

"Možno si zopakujeme aj tréningové zaťaženie. Aj keď možno táto zima nebude v príprave taká ostrá ako bola minulá, počas ktorej som sa perfektne pripravil na Dudince a na ten fantastický výkon," pripomenul odchovanec nitrianskej atletiky tretí najlepší výkon v histórii, ktorý dokázal v tomto kúpeľnom meste urobiť v chodeckom maratóne pred vlastnými priaznivcami.

"Inak to bude všetko dosť podobné. Január začnem sústredením na Kanárskych ostrovoch, vo februári sa budem pripravovať v Južnej Afrike. Trénovať tam budem tri týždne, respektíve takmer štyri týždne. Potom ma čakajú už klasické jarné štarty, prvé oficiálne súťaže," priblížil zverenec trénera Mateja Spišiaka harmonogram prípravného zimného obdobia do prvých ostrých súťažných štartov.

"Samotnú prípravu na Rio začneme v júli. Pôjdeme na sústredenie do Vysokých Tatier. Pravdepodobne na Sliezsky dom. Po pobyte v Tatrách máme v pláne sústredenie v talianskom Livigne, kde sme boli aj pred Pekingom. V príprave na Rio chceme zopakovať všetko, čo sme absolvovali pred minuloročným svetovým šampionátom v Pekingu. Ak sa nám to podarí, verím, že máme šance bojovať v Brazílii o tie najvyššie priečky. K tomuto cieľu smeruje celé naše úsilie, celý tréning, ktorý chcem v roku 2016 premeniť na výrazný úspech slovenskej atletiky, celého slovenského športu," zdôraznil korunný princ slovenského športu za rok 2015.