Polojasno
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Trať v Jasnej je ideálna, pochvaľujú si tréneri Vlhovej a Velez-Zuzulovej
Zdielať na

Trať v Jasnej je ideálna, pochvaľujú si tréneri Vlhovej a Velez-Zuzulovej

JASNÁ / Pripraviť svetovú pretekársku trať, je poriadne veda. Pripravuje sa dlhé mesiace, aby splnila najvyššie medzinárodné kritériá. Karty mieša aj vrtkavé počasie v Jasnej. Tamojšiu kilometer dlhú pretekársku trať ale už v tejto fáze nič neohrozí.

Tréning na trati si vyskúšali aj slovenské lyžiarky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová.

Cesta k ideálnej trati

O trať sa starali zamestnanci strediska a riaditeľka už mesiace pred marcovým Svetovým pohárom. Cesta k ideálnej trati bola dlhá. V septembri dobrovoľníci čistili trať od veľkých kameňov, v novembri ukladali optické káble do zeme pre televízne prenosy. "Budeme ju snežiť na vyššiu vrstvu snehu," uviedol vedúci lyžiarskych tratí v Nízkych Tatrách Martin Kupčo.

Začiatkom zimy prišli mrazy, takže stredisko veľa zasnežovalo. Pred pár dňami začali do hlbších vrstiev snehu striekať vodu, ktorá premrzla. "Budeme tam dávať vody toľko, koľko potrebujeme. Dole menej, lebo je sneh mokrý," uviedla riaditeľka pretekov Svetového pohára Janka Palovičová.

"Máme fázu, kedy prišlo prvé pretekárky na tréningy," uviedol riaditeľ Tatry Mountain Resort Bohuš Hlavatý. Pretekárky už absolvovali posledné jazdy na trati.

Do pretekov uzavretá

Organizátori ju až do pretekov uzavreli. Už len vylepšujú jej stav. "Postavíme šesť tisíc metrov sietí. Budeme ich stavať v dvoch a troch radoch," uviedol Martin Kupčo mladší.

"Klobúk dole, trať bola vynikajúco pripravená. Mali sme možnosť tam trénovať," uviedol tréner Petry Vlhovej Ivan Iľanovský.

"Trať je dobrá. Naimpregnovaná vodou, neboli tam pochybnosti. Tí ľudia vedia, čo robiť," chváli otec Petry Vlhovej Igor Vlha.

"Bude to dosť rýchle. Stredisko odviedlo kus veľmi dobrej roboty. Tréning bol jeden z najlepších. Bol to jeden z najlepších tréningov počas tejto hroznej zimy, aká panuje v celej Európe," povedal otec a tréner Veroniky Velez-Zuzulovej Timotej Zuzula.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články