Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mečiar a jeho príprava na Bratislavský maratón: Takto ho zvládnete i vy
Zdielať na
Ostatné

Mečiar a jeho príprava na Bratislavský maratón: Takto ho zvládnete i vy

BRATISLAVA / Televízia JOJ prijala výzvu športového klubu Bratislava Marathon Sport Club. Traja ľudia z televízie a traja ľudia z klubu sa už teraz začali pripravovať na bratislavský maratón, ktorý bude 3. apríla 2016. S radami od profesionálneho trénera sa na beh dokonale pripravíte aj vy.

Bratislavský maratón nie je len pre skúsených bežcov. Bežať sa budú aj kratšie trate, aby sa mohol zapojiť naozaj každý.

Aj skupina jojkárov a športového klubu Bratislava Marathon Sport Club sa tomu prispôsobila.

Moderátorka Hanka Zavřelová Gallová sa spolu s Jankou Šimkovičovou pripravujú na zdolanie desaťkilometrovej trate. Mali by to dať za menej ako hodinu.

Dvojica Klaudia Suchomel Guzová a Petra Bunová sa pripravujú na pol maratón v čase pod dve hodiny.  

Do tretice sa zapojili moderátor Ján Mečiar a Matej Farbula.

"Pripravujeme na maratón, ktorý by sme mali zabehnúť za necelé štyri hodiny," vysvetľuje moderátor.

Vianoce v pohybe

Aj keď do štartu je ešte času dosť, všetci sa už dôkladne pripravujú.

Na prípravu dohliada Marcel Matanin, ktorý reprezentoval Slovensko na olympijskom maratóne v Aténach.

Ten zdôrazňuje, že pre úplných začiatočníkov je najlepšie začať s prípravou na 10 kilometrový beh. "Treba začať úplne pomaličky, ľahkým 20-25 minútovým behom. Ak to nezabehnú vkuse, je dobré striedať beh a chôdzu," hovorí.

Ak to zvládnete, treba si vyskúšať ešte pár dlhších 40 až 50 minútových behov a môžete si trúfnuť na jar postaviť sa na štart desiatich kilometrov.

Všetko sa dá

Lenže behať v súčasnom nepríjemnom počasí, to nie je žiadna sláva. Hovorí sa ale, že neexistuje zima, len zle oblečený bežec. "Je dobré mať na sebe viac vrstiev, aby spodná vrstva mala kam odviesť pot, čiže najlepšie je termoprádlo. V prípade vetra pomôže aj niečo šušťákové a na nohy legíny," vysvetľuje Matanin. 

Ani vianočné pochúťky si nemusíte uprieť. "Treba si užiť sviatky a dovoliť si všetko, čo nám štedrý stôl ponúkne, ale treba dbať na to, aby sa človek hýbal," zdôrazňuje. 

Téme sa venovali Noviny o 17. Pozrite sa:

Všetko potrebné o ČSOB Bratislava Marathon nájdete TU.