Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príprava na Bratislavský maratón. Nielen Jojkári prekonávajú samých seba
Zdielať na

Príprava na Bratislavský maratón. Nielen Jojkári prekonávajú samých seba

BRATISLAVA / Budúci rok 3. apríla sa uskutoční tradičný Bratislavský maratón. Bežecký tím TV JOJ a športový klub Bratislava Marathon sa pri tej príležitosti rozhodli pre poriadne motivačnú vec.

Jojkári nechcú nechať nič na náhodu a na akciu sa vážne pripravujú.

"Bude sa tam bežať niekoľko tratí. Preto to máme podelené," vysvetľuje moderátor Ján Mečiar. 

Desať kilometrovú trať si za Bratislava Marthon Sport Club vyskúša Janka Šimkovičová. Tá doteraz takú vzdialenosť nezabehla. "Naposledy som dala osem, ale to len kvôli tomu, že som sa stratila v lese," smeje sa. "Uvedomila som si, že mám doma dieťa, ktoré je hladné a že to nemôžem odkráčať," dodáva.

Janka je totiž čerstvá matka. Za Jojku bude útočiť na desaťkilometrovú métu aj iná, relatívne čerstvá mama - Hanka Zavřelová Gallová. Jej syn má rok a pol a pustila sa do behu po pôrode.

"Ja som sa odhodlávala veľmi dlho," priznáva. Teraz sa už do behu ponorila naplno.

Beh je radosť

Ani ďalšia jojkárka sa nechce nechať zahanbiť. Klaudia Suchomel Guzová sa  preto rozhodla, že dá polmaratón v kvalitnom čase. "Beh je pre mňa radosť, ak som naladená. Ak sa niečo nepodarí, musím sa naučiť nevzdať to," hovorí.

Zdôrazňuje najmä to, že sa netreba báť ísť si zabehať, ani keď vonku nie je zrovna najkrajšie počasie. Klaudiinou partnerkou v príprave bude Petra Bunová. Tá presne vie, ako sa pripraviť dokonale, aj v takomto počasí.

"Cez zimu je to najmä hala, intervaly, krátke úseky, ale aj dlhšie výbehy do objemu. Kopce veľmi pomáhajú," vysvetľuje.

Dôležitý je ale pravidelný tréning. "Štyrikrát minimálne," hovorí Petra.

Pre lepší pocit

Maratón ale bude aj pre chlapov. Napríklad Matej Farbula má dobrý dôvod na to, prečo sa rozbehnúť. "Podporuje to psychickú silu, človek sa fyzicky dobre cíti, zvláda všetko lepšie," hovorí.

Jeho sparringpartnerom je aj moderátor Ján Mečiar, ktorý je šiestym odhodlaným na tento maratón. "Aj ja, aj Matej už máme maratón za sebou, on dokonca dva, takže našim cieľom bude dať dobrý čas, lepší čas. A o to sa bude starať náš tréner, človek naozaj maximálne povolaný - Marcel Matanin. Reprezentoval Slovensko na olympiáde v Aténach...nie na tých v roku 1896, ale tých novších. Bežal tam maratón. Teraz nám šetrne prezradil, koľko toho musíme nabehať za týždeň, aby sme boli na ten Bratislavský maratón pripravení," vysvetlil.

Ako sa pripravujú jojkári na Bratislava Marathon? Prezradili v Novinách o 17tej:

Všetko potrebné o ČSOB Bratislava Marathon nájdete TU.