Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Historický úspech Sloveniek: Akvabely boli v Katare vo finále, vybojovali jedenáste miesto
Zdielať na

Historický úspech Sloveniek: Akvabely boli v Katare vo finále, vybojovali jedenáste miesto

DAUHA / Úspech, aký slovenské synchronizované plávanie ešte nezažilo! Na svetovom šampionáte v plaveckých športoch v Katare obsadili slovenské akvabely v technických zostavách družstiev jedenáste miesto. Synchronizované plavkyne spod Tatier postúpili do finále na šampionáte po prvý raz. Zlato na majstrovstvách sveta brali čínske akvabely.

Slovenské družstvo v zložení Veronika Asvanyiová, Michaela Bernáthová, Chiara Dikyová, Hana Markušová, Lea Krajčovičová, Viktória Reichová, Žofia Strapeková a Liza Zemanová ťažilo z centralizovanej prípravy v Bratislave a v Šamoríne. Jedenáste miesto síce neznie ako obrovský úspech, no dôvod na radosť vyplýva z faktu, že Slovenky doposiaľ skončili v semifinále a obsadili väčšinou umiestnenie okolo 15. miesta na svete.

"Som veľmi spokojná s výkonom dievčat vo finále. Zostavu zašli čistejšie oproti semifinále, s nadšením, sebavedomím a so 100-percentnou koncentráciou. Je to pre ne obrovská skúsenosť byť vo finále, ktoré si užili a dokonca aj dokázali udržať 11 pozíciu. Som hrdá na celý tím, tento výsledok bude pre nás vysokou latkou do budúcich majstrovstiev sveta. Ďakujem a gratulujem celému realizačnému tímu a dievčatám, je to výsledok nás všetkých," uviedla Monika Thüringerová, trénerka reprezentácie, ktorá sa venuje akvabelám v rámci centralizovanej prípravy.

"Vo finále sme dosiahli výborné umiestnenie. Sme šťastné, že tvrdá práca stála za to. Dievčatá si užili finále, predviedli lepší výkon ako v semifinále, a tak sme všetci spokojní s predvedeným výkonom a aj výsledkom. Je to najlepší výsledok v tímovej zostave z majstrovstiev sveta," povedala Veronika Strapeková, viceprezidentka plaveckej federácie pre synchronizované plávanie.

Súťaž tímov na svetovom šampionáte je zároveň poslednou olympijskou kvalifikáciou – jednu miestenku majú Francúzky, ďalšie pripadnú všetkým kontinentom a o posledné olympijské miestenky bojujú všetky najlepšie krajiny sveta. Ak chce tím postúpiť, podmienkou je, aby sa zúčastnil všetkých troch zostáv - spočítavajú sa body za akrobatickú zostavu, technický tím a voľnú zostavu. Slovenky sa ešte v Katare predstavia v stredu v tímovej zostave, reprezentovať budú Chiara Dikyová s Leou Krajčovičovou.

Akrobatická zostava - finále: 1. Čína 299,8712 b, 2. Španielsko 275,8925, 3. Japonsko 275,8787, ..., 11. SLOVENSKO 201,5421 (Veronika ASVANYIOVÁ, Michaela BERNÁTHOVÁ, Chiara DIKYOVÁ, Hana MARKUŠOVÁ, Lea KRAJČOVIČOVÁ, Viktória REICHOVÁ, Žofia STRAPEKOVÁ, Liza ZEMANOVÁ)

TASR

Najčítanejšie