Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Historický úspech Sloveniek: Akvabely boli v Katare vo finále, vybojovali jedenáste miesto
Zdielať na

Historický úspech Sloveniek: Akvabely boli v Katare vo finále, vybojovali jedenáste miesto

DAUHA / Úspech, aký slovenské synchronizované plávanie ešte nezažilo! Na svetovom šampionáte v plaveckých športoch v Katare obsadili slovenské akvabely v technických zostavách družstiev jedenáste miesto. Synchronizované plavkyne spod Tatier postúpili do finále na šampionáte po prvý raz. Zlato na majstrovstvách sveta brali čínske akvabely.

Slovenské družstvo v zložení Veronika Asvanyiová, Michaela Bernáthová, Chiara Dikyová, Hana Markušová, Lea Krajčovičová, Viktória Reichová, Žofia Strapeková a Liza Zemanová ťažilo z centralizovanej prípravy v Bratislave a v Šamoríne. Jedenáste miesto síce neznie ako obrovský úspech, no dôvod na radosť vyplýva z faktu, že Slovenky doposiaľ skončili v semifinále a obsadili väčšinou umiestnenie okolo 15. miesta na svete.

"Som veľmi spokojná s výkonom dievčat vo finále. Zostavu zašli čistejšie oproti semifinále, s nadšením, sebavedomím a so 100-percentnou koncentráciou. Je to pre ne obrovská skúsenosť byť vo finále, ktoré si užili a dokonca aj dokázali udržať 11 pozíciu. Som hrdá na celý tím, tento výsledok bude pre nás vysokou latkou do budúcich majstrovstiev sveta. Ďakujem a gratulujem celému realizačnému tímu a dievčatám, je to výsledok nás všetkých," uviedla Monika Thüringerová, trénerka reprezentácie, ktorá sa venuje akvabelám v rámci centralizovanej prípravy.

"Vo finále sme dosiahli výborné umiestnenie. Sme šťastné, že tvrdá práca stála za to. Dievčatá si užili finále, predviedli lepší výkon ako v semifinále, a tak sme všetci spokojní s predvedeným výkonom a aj výsledkom. Je to najlepší výsledok v tímovej zostave z majstrovstiev sveta," povedala Veronika Strapeková, viceprezidentka plaveckej federácie pre synchronizované plávanie.

Súťaž tímov na svetovom šampionáte je zároveň poslednou olympijskou kvalifikáciou – jednu miestenku majú Francúzky, ďalšie pripadnú všetkým kontinentom a o posledné olympijské miestenky bojujú všetky najlepšie krajiny sveta. Ak chce tím postúpiť, podmienkou je, aby sa zúčastnil všetkých troch zostáv - spočítavajú sa body za akrobatickú zostavu, technický tím a voľnú zostavu. Slovenky sa ešte v Katare predstavia v stredu v tímovej zostave, reprezentovať budú Chiara Dikyová s Leou Krajčovičovou.

Akrobatická zostava - finále: 1. Čína 299,8712 b, 2. Španielsko 275,8925, 3. Japonsko 275,8787, ..., 11. SLOVENSKO 201,5421 (Veronika ASVANYIOVÁ, Michaela BERNÁTHOVÁ, Chiara DIKYOVÁ, Hana MARKUŠOVÁ, Lea KRAJČOVIČOVÁ, Viktória REICHOVÁ, Žofia STRAPEKOVÁ, Liza ZEMANOVÁ)

TASR