Oblačno
27°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
Bronzová gymnastka zo Soulu rozhoduje o medailách
Zdielať na

Bronzová gymnastka zo Soulu rozhoduje o medailách

ČERVENÁ POĽANA / Pred 26 rokmi Phoebe Millsová úspešne bojovala o olympijský kov, teraz rozhoduje o tom, kto ho získa.

Rozdiel spočíva iba v odvetviach. V roku 1988 reprezentovala USA na olympijských hrách v športovej gymnastike, získala bronz na kladine. Na zimných olympijských hrách 2014 v Soči rozdáva známky ako rozhodkyňa snoubordových súťaží v slopestyle a na U-rampe.

"Keď som skončila s trénovaním gymnastov a išla študovať právo, naskytla sa mi aj takáto príležitosť. Ani som len nesnívala o tom, kam to všetko bude raz viesť," povedala všestranná Američanka, ktorá na univerzite patrila k špičkovým skokankám do vody. Pohybové nadanie má Millsová v génoch. Jej starší brat Nathaniel je trojnásobný účastník ZOH v rýchlokorčuľovaní, v tomto odvetví sa presadil aj súrodenec Lucas, mladšia sestra Jessica bola v roku 1989 juniorskou majsterkou sveta v krasokorčuľovaní. Iba ďalší brat Whitaker sa vydal iným smerom, je operným spevákom v Londýne.

Do snoubordingu sa zamilovala po vysokoškolskom štúdiu, keď išla navštíviť Jessicu do coloradského Vailu. Dnes je riaditeľkou snoubordovej školy v Kalifornii. "Vybrala som ho, pretože bol taký iný, viac ako životný štýl, spätý s prírodou. Rýchlo som zistila, že niektoré veci má spoločné s gymnastikou. Našla som súvislosti. Ale v konečnom dôsledku je to úplne iný šport," povedala 41-ročná právnička špecializujúca sa na environmentálnu legislatívu.

Ako rozhodkyňa preferuje technickú náročnosť trikov vo veľkých skokoch. "Veľmi dobre viem, čoho som bola ja schopná a čo učím svojich zverencov. V prvom rade sa však sústreďujem na to, aby som dávala spravodlivé známky," dodala Millsová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články