Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Články o dopingu v atletike? Je to vyhlásenie vojny, tvrdí legenda
Zdielať na

Články o dopingu v atletike? Je to vyhlásenie vojny, tvrdí legenda

LONDÝN / Viceprezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Sebastian Coe sa rázne postavil na obranu odvetvia pred útokmi založenými na špekuláciách o rozsiahlom užívaní dopingu športovcami.

Britský kandidát na prezidenta organizácie neváhal prirovnať postup médií k "vyhláseniu vojny". Podľa Coa nastal čas boja na obranu povesti atletiky.

"Považujem to za vyhlásenie vojny môjmu športu. Musím sa proti týmto tvrdeniam veľmi vážne ohradiť. Pre mňa je to kľúčový moment. Takýto útok nemá obdobu. Nemali by sme sa nechať zatlačiť do kúta. Treba bojovať," vyhlásil Coe vo svojej prvej reakcii od zverejnenia zistení nemeckej televízie ARD/WDR a britského denníka Sunday Times.

Podozrivé výsledky

Obe médiá nedávno informovali, že viac ako 800 atlétov (z 5 000 testovaných a dovedna 12 000 kontrol) vrátane medailistov z vrcholných podujatí v rokoch 2001 - 2012 si mohlo k výsledkom pomôcť zakázaným spôsobom.

Podľa Sunday Times až 144 medailí vrátane 55 zlatých na MS a OH v období rokov 2001 až 2012 získali atléti s podozrivými výsledkami testov. Reportéri sa dostali k výsledkom 12 359 krvných testov z databázy IAAF patriacich vyše 5 000 atlétom a dali ich posúdiť austrálskym odborníkom Robinovi Parisottovi a Michaelovi Ashendenovi.

Viac prestreliť nemohli

"Nech už sa k databáze dostali akokoľvek, spôsob, akým ju interpretovali, je dych vyrážajúca ignorancia a zlomyseľnosť. Nemohli viac prestreliť, keď vyhlásili, že atletika kryje podvodníkov, alebo že jej vedenie je neschopné," netajil rozhorčenie bývalý skvelý strednotratiar, olympijský víťaz na 1500 m z Moskvy 1980 a Los Angeles 1984. Podobne ako samotná IAAF vidí za kampaňou médií snahu o vyvolanie senzácie.

Sebastian Coe je jedným z dvoch kandidátov na post prezidenta IAAF vo voľbách, ktoré sú na programe 19. augusta pred majstrovstvami sveta v Pekingu. Okrem neho chce odchádzajúceho Lamina Diacka nahradiť na čele aj ďalší viceprezident Sergej Bubka.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články