Skoro jasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Boj s drogami tretieho tisícročia, Slovensko chce zakázať anaboliká
Zdielať na

Boj s drogami tretieho tisícročia, Slovensko chce zakázať anaboliká

BRATISLAVA / Slovensko je rajom pre obchodníkov s anabolickými látkami. Minister hospodárstva zistil, že jeho rezort má na starosti boj proti obchodu s nimi. Zistil tiež, že Slovensko je jedinou krajinou Únie, ktorá trh s nebezpečnými látkami nekontroluje.

Hoci neexistujú žiadne štatistiky o počte úmrtí spôsobených neodborným užitím anabolík, experti ich aj tak označujú za drogy tretieho tisícročia.

"Mnohí športovci vycestujú do krajín ako je Egypt či Thajsko, kde sú tieto látky voľne dostupné v lekárňach," uviedol tréner  fitness Ján Bakala.

V Európskej únii sa užívanie či distribuovanie týchto látok trestá. Jedine na Slovensku nie. U nás sa tým zaoberá len antidopingová agentúra. Zmeniť to ale chce ministerstvo hospodárstva.

"Chceme ošetriť všetky zákony, ktoré sú s tým súvisiace, tak aby všetko bolo pod kontrolou. Aby Slovensko prestalo byť zlatou baštou pre kšeftárov so zdravím," ozrejmil minister Pavol Pavlis.

Reakcia na trh

Úplne nový zákon má v pláne pripraviť ministerstvo spravodlivosti. Vymedzí a klasifikuje v ňom látky s hormonálnym účinkom.

"Trh sa veľmi vyvíja, chemici modifikujú látky, ktoré nie sú na zoznamoch a na toto musíme aj my reagovať," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Nový zákon sa tak nebude týkať len lekárnikov, ale kohokoľvek, kto príde s anabolikami do styku.

Slovensko je zlatou baštou kšeftárov so zdravím, pozrite si reportáž:

Súvisiace články