Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sagan sa prvýkrát na TdF 2013 oblečie do zeleného dresu
Zdielať na

Sagan sa prvýkrát na TdF 2013 oblečie do zeleného dresu

CALVI / Slovenský cyklista Peter Sagan odchádza z Korziky s tričkom lídra bodovacej súťaže Tour de France.

Získal ho vďaka dvom druhým miestam v druhej a tretej etape pretekov. Jazdec tímu Cannondale naznačil, že je najväčším favoritom na celkové prvenstvo v tejto súťaži, v ktorej obhajuje vlaňajší triumf. Po absolvovali 514,5 km má pred Marcelom Kittelom z Nemecka v hodnotení šprintérov náskok 17 bodov. Sagan doteraz nazbieral 74 bodov, z ďalších favoritov má Mark Cavendish 25 a André Greipel 30 bodov. Slovák ukázal, že v porovnaní so súpermi má výhodu: dokáže zvládnuť aj kopce.

"Teraz je naším hlavným cieľom udržať zelený dres a doviezť ho do Paríža. Bude to veľmi ťažké, ale prišli sme na Tour, aby sme získali toto ocenenie," povedal v prvej reakcii pre Eurosport Peter Sagan.

Dvadsaťtriročný Žilinčan mal v pondelok na dosah prvý etapový triumf na 100. ročníku. Vlani pri premiére vyhral prvú, tretiu i šiestu etapu, teraz bol zatiaľ dvakrát druhý. V pondelok v šprinte v Calvi len tesne prehral s Austrálčanom Simonom Gerransom. "Po páde v prvej etape mám stále menšie zdravotné problémy, čo ma trochu limitovalo pri šprinte. Mám však zelený dres, čo ma veľmi teší. Verím, že sa môj stav v ďalších dňoch zlepší. Ten dojazd ma trocha hnevá, keďže to bolo veľmi tesné. Veľká škoda," doplnil Peter Sagan. Mnohí považovali Petra Sagana za cyklistu, ktorý opustí Korziku - rodisko Napoleona Bonaparteho (1769) - v žltom drese. Úspešný Slovák má na lídra Jana Bakelantsa manko len jednu sekundu. V utorok je na programe časovka družstiev v Nice. Sagan získal v pondelok ďalších desať bodov do svetového rebríčka UCI a momentálne ich má na svojom konte už 349. Líder renkingu pred Tour Fabian Cancellara má vo virtuálnom rebríčku, ktorý sa počas pretekov bude často meniť, už len dvojbodový náskok.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita, Sagan obliekol zelený dres

Súvisiace články