Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Víťazom prvej etapy sa stal autobus Orica-GreenEdge! Dostal pokutu
Zdielať na

Víťazom prvej etapy sa stal autobus Orica-GreenEdge! Dostal pokutu

BASTIA / "Autobus tímu Orica-GreenEdge vyhral prvú etapu cyklistických pretekov Tour de France," s humorom opísal situáciu zo záveru sobotňajšej etapy v Bastii špecializovaný server cyclingnews.com.

Autobus sa snažil popod cieľovú bránu dostať na svoje vyhradené miesto, čo sa mu nepodarilo a zostal zablokovaný stáť. Pelotón už bol necelých dvadsať kilometrov pred cieľom, keď organizátori začali situáciu riešiť. Nastal zmätok, jury presunula finiš na métu troch kilometrov pred pôvodným. Po veľkom úsilí sa podarilo autobus vyslobodiť a napokon sa rozhodovalo na pôvodnom mieste.

Do cieľa vtedy zostávalo necelých šesť kilometrov

"Došlo k nešťastnej udalosti. Autobus sa snažil prejsť popod cieľovú bránu. Brali sme ako samozrejmosť, že by mal mať dostatok miesta na prejazd. Používame tento autobus od založenia tímu, mali sme ho aj na vlaňajšej Tour. Náš šofér sa snažil ísť dopredu a zostal stáť pod cieľovou bránou. Dodržal všetky inštrukcie a vďaka práci organizátorov sa podarilo autobus ešte pred príchodom jazdcov vyslobodiť. Vzhľadom na vzniknutú situáciu to bola najlepšia možnosť," uviedol podľa cyclingnews.com športový riaditeľ tímu Orica-GreenEdge Matt White. Chaos na méte spôsobil menšie problémy, nefungovala cieľová kamera a na výsledky sa čakalo dlhšie ako zvyčajne.

Smola sa tímu lepila na päty

Vedenie austrálskeho tímu už dúfalo, že si všetku smolu družstvo vyčerpalo. Približne 500 m pred cieľom však spadol Matthew Goss a nemohol bojovať o etapové prvenstvo. Po vzniknutých problémoch sa rozhodcovia a organizátori rozhodli, že všetci jazdci dostanú rovnaký čas ako víťazný Marcel Kittel a po prvej etape nikto nestratil žiadne sekundy. "Je to férové rozhodnutie. Cyklisti nemohli dnešok kontrolovať, etapu ovplyvnilo príliš veľa detailov," doplnil White.

Tím Orica-GreenEdge napokon dostal pokutu 2000 švajčiarskych frankov za zablokovanie cieľovej méty. Podľa organizátorov došlo k problémom preto, že autobus nedodržal presný časový plán a prechádzal cieľovým priestorom neskôr. "Všetci potom priložili ruky, spustili sme pneumatiky a mohli sme autobus odstrániť," uviedol správca cieľového priestoru na Tour Jean-Louis Pages. Cyklisti na rozporuplné informácie o cieli reagovali rôzne. "Počuli sme o tom vo vysielačkách. Potom to už bol masaker. Naplno sme išli do finišu," popísal situáciu Mark Cavendish.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita

Súvisiace články