Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Korčuliari, takto sa vyhnete zraneniu
Zdielať na

Korčuliari, takto sa vyhnete zraneniu

BRATISLAVA / Prípad dievčatka na korčuliach, ktoré zrazil automobil, otriasol nielen jeho príbuzným nielen jeho príbuznými. Kolieskové korčule môžu byť príjemným prostriedkom na relax, či o niečo rýchlejšie premiestňovanie z miesta na miesto. No nesmieme zabúdať na bezpečnosť. Takto sa lepšie uchránite...

10-ročné dievčatko sa korčuľovalo na vozovke a to blízko pri stredovej čiare. Navyše bez helmy a ochranných prostriedkov. "Decko do pätnástich rokov by som určite na vozovku na korčuliach samotné nepustil," uviedol dopravný analytik Maroš Palesch.

Korčuliari ako chodci

Napriek tomu, že korčuliari majú pod sebou mnoho kolies a dokážu ísť pomerne rýchlo, zákon ich berie ako chodcov. "Korčuliari sa podľa zákona považujú za chodcov, mali by sa pohybovať jednotlivo za sebou, predovšetkým po cestičke vyznačenej dopravným značením. Tam, kde takéto značenie nie je, mali by sa pohybovať čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky," tvrdí policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

"Korčuliar má jazdiť po ľavom okraji vozovky, teda vám v protismere, keď jazdíte s vozidlom, tak ako chodec,"
hovorí Palesch. "Na chodníku by mali používať predovšetkým pravú stranu, avšak nesmú ohroziť ani obmedziť ostatné osoby pohybujúce sa po chodníku," dodáva Baloghová.

Časom bude potrebná zmena zákona

Na cestách sa ale vyskytujú aj ďalšie kolieskové dopravné prostriedky ako napríklad skateboardy a tak možno časom bude potrebná zmena zákona. "Či už to niekto bude považovať za zbytočnosť alebo nie, jednoznačne ja by som trval na tom, keby sa to dalo implementovať aj do zákona, aby aj korčuliari, aj cyklisti, mali aj v obci aj mimo obce ochranné prostriedky a reflexné prostriedky," myslí si Palesch.

Istotne pomôže tolerancia a trpezlivosť, aby sme sa na cestách v pokoji a bezpečne pomestili, odhliadnuc od počtu kolies a dostupnej konskej sily. "Z hľadiska vlastnej bezpečnosti však odporúčame používať reflexné prvky, chrániče a prilby vždy," dodáva Baloghová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/Lidové noviny/František Vlček

Súvisiace články