Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bostonský maratón. Aj najväčší podvod v histórii športu
Zdielať na

Bostonský maratón. Aj najväčší podvod v histórii športu

BOSTON / Bostonský maratón je najstarší na svete, veď sa koná už od roku 1897. Beží sa v tretí aprílový pondelok - na Deň patriotov. Nikdy vo svojej dlhej histórii však nezažil takú hrôzu ako včera.

Najstarší a najprestížnejší

Okrem prívlastku najstarší ho charakterizuje aj ďalší - najprestížnejší. Ak na ňom chcete štartovať, musíte splniť limit na vybraných pretekoch po svete. Tento rok sa na ňom zúčastnilo 27 tisíc bežcov, rekord drží rok 1996, keď ich bolo až 38 708. Symbolom trate s prevýšením 140 metrov je takzvaný Heartbreak Hill, teda kopec, ktorý láme srdce.

Do roku 1972 ženy nesmeli

Bostonský maratón má za sebou niekoľko míľnikov. Do roku 1972 na ňom nemohli oficiálne štartovať ženy. V roku 1966 ho však zvládla Roberta Gibbová. Avšak v prestrojení za muža Bobbiho. Rok na to bežala aj Kathrine Switzerová, ktorú pustili na trať, lebo sa prihlásila pod neutrálnym menom K. V. Switzer.

Keď ju zočil na trati jeden z usporiadateľov Jock Semple, vrhol sa na ňu so slovami: "Zmizni do pekla z mojich pretekov a daj mi to štartové číslo." Lenže so Switzerovou bežal jej priateľ, ktorý bleskovo odpratal usporiadateľa na chodník. Fotografie z tohto incidentu sa v Amerike dostali na titulné stránky novín.

Víťazka odbehla pár stoviek metrov...

Bostonský maratón má na svojom konte aj pravdepodobne najväčší podvod v histórii športu. Stal sa v roku 1980 a na rováši ho má Rosie Ruizová. Tú pôvodne korunovali ako víťazku prestížneho podujatia. Po pretekoch vravela: "Dnes ráno som v sebe mala veľa energie." Ruizovú však nebolo na televíznych záberoch vidieť bežať okolo žiadneho kontrolného stanovišťa, vybaviť si ju nevedeli ani účastníci maratónu.

Ruizová sa z podvodu usvedčila aj sama. Absolútne sa nechytala na debatu o študentoch Wellesley College, ktorí tradične nadšene zdravili prvé pretekárky pri ich internáte. Vysvitlo, že Američanka kubánskeho pôvodu absolvovala namiesto 42 kilometrov iba pár stoviek metrov.

Skutočnú víťazku Bostonského maratónu Jacqueline Gareauovú ocenili týždeň po pretekoch. Ruizová sa  podvodom dostala aj na samotný štart. Na Bostonský maratón sa kvalifikovala vďaka času, ktorý "zabehla" pol roka predtým v New Yorku. Fotografka Susan Morrowová si však neskôr spomenula, že Ruizovú stretla počas maratónu v metre...

Bežal sa aj na vesmírnej stanici

O finančné prémie sa prvýkrát v Bostone súťažilo v roku 1986. Profesionálni bežci podmieňovali finančným ohodnotením svoju účasť. V roku 2007 mal bostonský maratón svoju vesmírnu premiéru. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS absolvovala 42 164 km aj 41-ročná americká astronautka Sunita Williamsová. Pravda, kozmonautka sa musela uspokojiť s trenažérom.

Maratón na ňom odbehla za 4 hodiny a 24 minút. Štartovné číslo 14 000, ktoré jej pridelili organizátori, si nalepila na tabuľku pred seba. Oproti tým, ktorí bežali v uliciach, mala výhodu. V Bostone totiž vtedy panovalo daždivé, hmlisté a veterné počasie. Bolo 9 stupňov Celzia, na stanici bolo príjemných 26. Williamsová absolvovala aj skutočný Bostonský maratón - ešte ako tínedžerka.

 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články