Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ben Ainslie (45). Naúspešnejší jachtár v histórii hier
Zdielať na

Ben Ainslie (45). Naúspešnejší jachtár v histórii hier

Na prvé miesto sa predral až v poslednej rozjazde a potom vstúpil do histórie. Brit Ben Ainslie totiž získal štvrté olympijské zlato za sebou. S piatimi medailami sa stal najúspešnejším jachtárom histórie hier.

Posledná a najcennejšia

Pred ním sa to podarilo už len dánskemu jachtárovi Paulovi Elvstromovi, ktorý si  z olympijských hier odniesol štyri zlaté medaily. Vo finále kategórie Finn zosadil Ainslie z najvyššej priečky Dána Jonasa Hogh-Christensena. Ten viedol po úvodných desiatich rozjazdách.

"Viem, že to bude znieť ako klišé, ale moje nedeľňajšie víťazstvo som si ešte ani nestihol poriadne uvedomiť. Potom, ako som vystúpil z jachty, nemal som ani minútku pre seba. Okolo mňa sa zhŕkli reportéri, tímoví funkcionári, potom nasledovala samotná ceremónia a nakoniec ma prijala aj kráľovská rodina," povedal čerstvý olympijský víťaz pre britský denník The Daily Telegraph. Priznal, že tú poslednú medailu si váži zo všetkým najviac.

Ainslie končí s kariérou

Briti sú na tohto talentovaného športovca právom hrdí. "Do klubu k nám prichádza stále viac a viac mladých ľudí, ktorí sa chcú stať jeho členmi. Máme tu výborný tréningový plán," povedal jeden z členov londýnskeho jachtárskeho klubu Corinthians.

Okrem štyroch triumfov má Ainslie pod piatimi kruhmi na konte striebro z Atlanty 1996. Štyridsaťpäťročný rekordér po domácej olympiáde už ohlásil koniec svojej parádnej kariéry.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články