Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miláčik Británie Mo Farah (29) prepísal históriu
Zdielať na

Miláčik Británie Mo Farah (29) prepísal históriu

Británia má nového hrdinu. Je ním 29-ročný bežec Mo Farah. Ako 8-ročný sa prisťahoval so svojimi rodičmi zo Somálska a dnes ho domáci berú za svojho. Práve on v sobotu ukončil bežeckú nadvládu Etiópčana Kenenisa Bekeleho na desaťtisícke.

Úspešná olympijska noc

29-ročný Brit Mo Farah povedal, že sobotňajšia noc bola pre celú Veľkú Britániu čarovná. Práve bežec na 10 000 metrov, ktorý dosiahol čas 27:30:42 zavŕšil zlatý hetrik britských atlétov počas sobotňajšej noci. Ešte pred ním sa na stupeň víťazov postavili sedembojárka Jessica Ennisová a skokan do diaľky Greg Rutherford.

Farah porazil Kenenisa Bekeleho z Etiópie, ktorému patria zlaté medaily z OH 2008 v Pekingu na trati na 5 000 a aj 10 000 metrov. Zároveň je Afričan držiteľom olympijských rekordov v týchto kategóriach. O to bola radosť z Britovho úspechu v hľadisku väčšia.

Sila davu

"Dav ma povzbudzoval a ja som premýšľal len nad tým, že to dokážem. Myslel som pozitívne a hovoril som si, že koľko námahy som odovzdal týmto pretekom," povedal Mo Farah.

Aj desaťtisícka ukázala, akú dôležitú funkciu zohráva pre športovca domáce prostredie. "Bolo to neuveriteľné. Posledných 200 metrov som si necítil nohy. Ani som nevedel, v akej časti trate sa nachádzam. Počul som len zástup, ktorý bol hlučnejší a hlučnejší," okomentoval nový olympijský víťaz posledné metre behu a doplnil: "Po dobehu do cieľa sa ma zmocnil neopísateľný pocit. Nedokážem vysvetliť, čo som cítil v tej chvíli. Myslím, že som sa udieral po hlave, ale neviem prečo."

Rodina motiváciou

Ešte väčšiu motiváciu ako 80 000 ľudí mal Mo Farah v rodine, ktorá mu tiež fandila z olympijských tribún. "Najlepším momentom bolo, keď som videl dcéru Rihannu ako prichádza ku mne a dáva mi pusu. Ja som sa však nezmohol na nič. Bolo to na mňa príliš emotívne. Vyhŕkli mi aj slzy. Neuveriteľné..."

Teraz Farah svoje rozhodnutie stať sa atlétom neľutuje. "Bolo to niečo, čo som chcel robiť. Nemohol som si to nechať ujsť za žiadnu cenu na svete. Som rád, že som do toho nakoniec išiel," vyslovil na záver Mo Farah.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články