Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Briti zažili atletický večer snov s troma zlatými medailami
Zdielať na

Briti zažili atletický večer snov s troma zlatými medailami

Britská atletika zažila večer snov. V priebehu jednej hodiny získali domáci atléti na olympijských hrách v Londýne tri zlaté medaily, čo sa im ešte nikdy v histórii nepodarilo.

Celkovo v sobotu vybojovali športovci z Veľkej Británie šesť najcennejších kovov. Britské médiá začali okamžite hovoriť o najväčšom dni v histórii britského športu.

Víťazov oslavoval nielen celý Londýn

Úspechy sa oslavovali v celom Londýne, výkriky radosti bolo počuť na mnohých miestach. Na Olympijskom štadióne začala víťaznú britskú žatvu sedembojárka Jessica Ennisová, ktorá je v propagácii OH 2012 jednou z hlavných tvárí, o pár minút neskôr ju nasledoval diaľkar Greg Rutherford a v závere večera aj vytrvalec Mo Farah, ktorý sa presadil na 10 000 m. Vypredaný 80-tisícový štadión burácal a nadšene oslavoval svojich hrdinov. "Myslím si, že sme videli niečo senzačné. Nikdy som si nemyslel, že britská atletika zažije takýto skvelý večer. Je to neuveriteľné," povedal pre BBC Radio Five šéf organizačného výboru OH 2012 a dvojnásobný olympijský víťaz Sebastian Coe. Legenda britskej atletiky dekorovala medailou Jessicu Ennisovú, ktorá vyrastala ako on v Sheffielde v rovnakom atletickom klube. "Sheffield poznám veľmi dobre, pre toto mesto sú to fantastické momenty," priznal Coe, ktorý mal pri ceremoniáli slzy v očiach.

Somálsky rodák vyhral OH na domácej pôde

Farah zvládol na desiatke výborne posledné kolo a triumfoval za 27:30,42 min. Dvadsaťdeväťročný somálsky rodák sa stal prvým atlétom, ktorý 10 000 m vyhral na OH na domácej pôde. Od roku 1984, keď sa presadil Talian Alberto Cova, vyhrávali na tejto dištancii iba reprezentanti afrických krajín. "Nemôžem uveriť tomuto triumfu. Ľudia na tribúnach boli z kola na kolo hlasnejší a hlasnejší. Toto je najkrajší moment môjho života. Už som bol unavený, ale ľudia mi dodali ďalšiu silu," povedal Farah.

V diaľke ďalšie zlato pre Britov

O ďalšie domáce zlato sa postaral v diaľke Greg Rutherford výkonom 831 cm zo štvrtej série. Po 32 rokoch triumfoval v tejto disciplíne Európan, v Moskve 1980 sa to podarilo Nemcovi Lutzovi Dombrowskému. Rutherfordov skok by naposledy stačil na zlato v roku 1972 v Mníchove, vtedy Američan Randy Williams predviedol 824 cm. Dvadsaťpäťročný rodák z Milton Keynes Rutherford skončil pred štyrmi rokmi na olympijských hrách v Pekingu na 10. pozícii. "Toto sú najbláznivejšie pocity na svete. Pred štyrmi rokmi som bol na dne, pomohli mi najlepšia priateľka na svete a moji rodičia. Toto je skvelá noc pre britskú atletiku. Zobudil som sa zo sna a teraz si môžem povedať: ´Som olympijský šampión´," uviedol Rutherford, ktorý sa nechce uspokojiť iba s jedným olympijským prvenstvom a už teraz sa teší na Rio de Janeiro 2016.

Britka Ennisová najvšestrannejšou atlétkou na OH 2012

Diaľkar rozjasal vypredaný osemdesiattisícový Olympijský štadión asi štvrť hodiny po triumfe krajanky Jessicy Ennisovej v sedemboji. Britka sa stala najvšestrannejšou atlétkou na OH 2012. Ennisová získala 6955 bodov, čo je tretí najlepší olympijský výsledok v histórii. Viac bodov nazbierala iba Jackie Joynerová-Kerseeová pri svojich prvenstvách v rokoch 1988 a 1992. Ennisovej zlato bolo pre Veľkú Britániu jubilejným 50. atletickým v histórii OH, čím sa stala treťou krajinou v histórii po USA (312) a ZSSR (64) s päťdesiatkou prvenstiev. Viacboj vyhrala Britka naposledy v roku 2000 v Sydney, keď sa to podarilo Denise Lewisovej. "Pred štyrmi rokmi som bola veľmi sklamaná, že som pre zranenie nemohla štartovať v Pekingu. Odvtedy ma každý podporoval, všetci mi hovorili, že o štyri roky to dokážem. Nechcela som nikoho sklamať. Tvrdá štvorročná príprava sa vyplatila. Tieto chvíle si poriadne zapamätám," uviedla Ennisová a dodala: "Vedela som, že som v životnej forme. Navyše ma hnali dopredu aj fantastickí diváci."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Mo Farah

Súvisiace články