Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Phelpsova rozlúčka vo veľkom štýle - 18.zlato!
Zdielať na

Phelpsova rozlúčka vo veľkom štýle - 18.zlato!

Plavecké súťaže na OH 2012 v Londýne vyvrcholili tým najlepším možným spôsobom - rekordným osemnástym zlatým zápisom fenomenálneho Michaela Phelpsa a dvoma svetovými rekordami.

Američania sa stali v Aquatics Centre najúspešnejšou plaveckou výpravou, keď získali polovicu všetkých zlatých medailí - vyhrali 16 z 32 disciplín. Za nimi nasleduje Čína s piatimi triumfami. Na hrách padlo v bazéne celkove deväť svetových rekordov.

Záverečnou disciplínou londýnskeho programu bola mužská štafeta na 4x100 m polohové preteky a zlato si vyplávali Američania s Phelpsom na treťom úseku. Tím USA v zložení Matt Grevers, Brendan Hansen, Phelps a Nathan Adrian dosiahol čas 3:29,35 min a na ďalšie medailové pozície odsunul Japonsko a Austráliu.

22 cenných kovov z OH pre Phelpsa

Phelps tak na záver kariéry vybojoval už svoju 18. zlatú medailu a ako najúspešnejší olympionik všetkých čias má na konte 22 cených kovov (18-2-2), o štyri viac ako sovietska gymnastka Larisa Latyninová. V Londýne nazbieral spolu štyri zlaté a dve strieborné, najviac spomedzi všetkých plavcov. Pred štyrmi rokmi v Pekingu zaznamenal osem triumfov, čím prekonal rekordný zápis z jednej olympiády svojho krajana Marka Spitza z Mníchova 1972.

Strieborná trofej pre šampióna

Pre Phelpsa pripravili na záver programu aj špeciálnu rozlúčkovú slávnosť, na ktorej mu prezident Medzinárodnej plaveckej federácie FINA Julio Maglione odovzdal striebornú trofej ako ocenenie jeho skvelej kariéry. Kvety, ktoré dostal, hodil do hľadiska svojej mame  Debbie. Americké kvarteto po odovzdávaní medailí rozvinulo transparent "Ďakujeme, Londýn" a Phelps sám si urobil čestné kolo predd burácajúcimi tribúnami za zvukov známej piesne Brucea Springsteena "Born in the USA".

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Phelps na OH

Súvisiace články