Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dakar na vlastnej koži. Denník Ivana Jakeša (4)
Zdielať na

Dakar na vlastnej koži. Denník Ivana Jakeša (4)

Zdroj: sport.cas.sk

Už vyše polhodinu som v cieli dnešnej etapy a len sedím a pozerám a snažím sa dýchať a aj rozmýšľať. Dnes som opäť vypotil voľajaký ten kilogram. Teplota nad 40 stupňov. Našťastie, bolo polooblačno a sem-tam voľajaký tieň. Inak je to doslova grilovačka.

Nosím so sebou 3 litre vody, ale jasné, že to nestačí. Pri každom dopĺňaní paliva sa snažím vypiť čo najviac. Ale aj tak som ako po vyžmýkaní v pračke. Tento Dakar je poriadne horúci.

Mne navyše ráno zvýšili tep. Dostal som penalizáciu - 40 minút. Na etapovom výsledku sa to neukázalo, oni to prirátajú k celkovému času. Vo včerajšej 3. etape som minul dva way-pointy. Organizátori to riešia až po zasadnutí jury. A to môžem byť ešte celkom rád, že len toľko. Najprv to totiž vypadalo na 2 hodiny, ale bolo nás veľa, tak to zmiernili.

Na trase to bolo dobré, ale len do prvej tankovačky. Tam som chytil pred sebou dvoch motorkárov, čo sa chceli pretekať. Prášili jedna radosť. Nevedel som sa cez nich dostať 200 km. Takže mám piesok aj tam, kde by som nechcel.

Skúšal som tých dvoch dvakrát predbehnúť. Ale nedalo sa.

Raz som aj padol a druhýkrát som chytil výhybku a nadýchol som sa až po 5 kilometroch.

Motorka tiež ešte dýcha. Dohodli sme sa, že veľké výmeny na nej necháme až na deň voľna. Dovtedy musí zvládnuť ešte tri etapy.

Trasy organizátori menia, to je fakt. Zrejme to vyplýva z toho, že tu dosť pršalo.

No v podstate, Francúzi si robia, čo chcú. Už sa nedivím, že ich nikde nemajú v láske. Už v Afrike na nich nadávali. Tu si to teraz odniesli Česi na štvorkolkách ale aj ďalší. V podstate si všetko zdôvodnia ako im to vyhovuje. Čo platilo večer, ráno je inak. A na svete je nová "kuleha".

Zajtrajšia etapa však bude peklo. Pôjde sa stále po mäkkom. Autá a kamióny majú inú trať ako motorky a štvorkolky. Tento úsek som už v minulosti absolvoval. Môžem povedať, že je to to najťažšie, čo môže byť. Vysoké  biele duny, hocikde môžete zapadnúť či stratiť sa. Pri Fiambale už zablúdili aj tí najlepší. A hneď niekoľkrát.

Mám rešpekt, bez toho to ani nejde. Tak dúfam, že sa nebudem musieť vyhrabávať. Lopatu totiž nemám. Tak mi držte palce a ďakujem za všetky odkazy.

Súvisiace články