Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dokázal to, čo žiaden iný Slovák. Svitko skončil na Dakare druhý
Zdielať na

Dokázal to, čo žiaden iný Slovák. Svitko skončil na Dakare druhý

ROSARIO / Slovensko oslavuje na Rely Dakar nové historické maximum, Štefan Svitko obsadil v kategórii motocyklov na 38. ročníku týchto prestížnych púštnych pretekov celkovo druhé miesto. Tridsaťtriročný rodák zo Žaškova utvoril pre Slovensko nový rekord, keď vylepšil konečnú štvrtú pozíciu Ivana Jakeša z roku 2013.

Jazdcovi na motocykli 450 Rally Replica KTM sa historický výsledok podarilo dosiahnuť na siedmy pokus, predtým najvyššie skončil dvakrát piaty v rokoch 2012 a 2015 Na Rely Dakar sa po prvý raz predstavil v roku 2010, vtedy mu patrila konečná 13. pozícia. Okrem toho dva razy nedokončil (2011, 2013) a raz skončil deviaty (2014).

Svitko figuroval na celkovom druhom mieste od 9. etapy a túto pozíciu si dokázal ubrániť až do záverečnej sobotňajšej 13. kapitoly z Villa Carlos Paz do Rosaria. V meranom úseku o dĺžke 180 km skončil na piatej priečke. Slovenský reprezentant bol aj priebežne prvý po 3. etape.

Na Rely Dakar dosiahol už dvadsať umiestnení v najlepšej päťke etapy, tohtoročná edícia bola v tomto podaní pre neho rekordnou, v top 5 sa ocitol až deväťkrát z 12 pokusov, jednu etapu organizátori zrušili. Svitko si pódiovým umiestnením na Dakare splnil svoj sen i ambície, tohtoročné výkony vyšperkoval aj premiérovým víťazstvom v stredajšej 10. etape. Trojnásobný majster Európy v endure iba raz na Rely Dakar 2016 skončil mimo prvej desiatky - bolo to v 4. etape, keď obsadil 14. pozíciu.

Austrálčan prvý

Z celkového triumfu sa teší po prvý raz Toby Price. Austrálčan jazdil za celkovým prvenstvom suverénne, od začiatku pretekov išiel za ním s veľkou istotou. Dokopy vyhral päť etáp, v ďalších troch sa zmestil do prvej trojky. Zaváhal len v 3. etape, keď skončil na 36. mieste. Dvadsaťosemročný rodák z Hillstonu v Južnom Walese sa na Rely Dakar predstavil po druhý raz, vlani skončil celkovo tretí, pričom vyhral jednu etapu. Price triumfoval pred Slovákom Svitkom s obrovským náskokom takmer štyridsiatich minút.

" data-width="500">
">

Števo práve štartuje do poslednej etapy!