Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vettel vyhral VC Maďarska, spomínalo sa na Bianchiho
Zdielať na

Vettel vyhral VC Maďarska, spomínalo sa na Bianchiho

BUDAPEŠŤ / Sebastian Vettel z tímu Ferrari využil skvelý štart a stal sa víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Maďarska, desiateho podujatia tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1.

Dvadsaťosemročný nemecký pilot štartoval z tretieho miesta, no už po prvej zákrute sa dostal do vedenia. Neskôr ešte urputne bojoval o prvé miesto, ktoré napokon uhájil a po prvý raz v kariére sa radoval na okruhu Hungaroring. Rodák z Heppenheimu dosiahol pre Ferrari druhé víťazstvo v sezóne, predtým vyhral VC Malajzie v závere marca. Zároveň je to pre Vettela 41. prvenstvo v pretekoch F1 v kariére.

Zatiaľ životný výsledok dosiahol Daniil Kvjat z Red Bullu, ktorý skončil na druhom mieste. Maximum ruského pretekára bolo doteraz štvrté miesto z májovej Veľkej ceny Monaka. Tretia priečka patrila jeho tímovému kolegovi Danielovi Ricciardovi. Ten obhajoval vlaňajšie prvenstvo. Piloti Red Bullu dosiahli vôbec prvé pódiové umiestnenie v tejto sezóne.

Preteky nevyšli jazdcom majstrovského Mercedesu. Lewis Hamilton hneď po štarte prišiel o vedenie, vyletel z trate, poškodil si predné krídlo, dostal penalizáciu a napokon finišoval šiesty. Jeho tímový kolega Nico Rosberg ešte v závere bojoval o víťazstvo, ale defekt ho poslal do boxov a napokon na konečnú ôsmu pozíciu.

Prvýkrát v sezóne sa ocitli na bodovaných priečkach v jedných pretekoch obaja jazdci McLarenu. Fernando Alonso bol piaty (doteraz najlepšie 10.) a jeho "parťák" Jenson Button deviaty. Bodované pozície doplnili ešte štvrtý Max Verstappen (Toro Rosso), siedmy Romain Grosjean (Lotus) a desiaty Marcus Ericsson (Sauber).

V celkovom poradí vedie Hamilton o 21 bodov pred Rosbergom, tretí Vettel zaostáva za lídrom o 42 bodov. V "efjednotke" teraz nasleduje štvortýždňová letná prestávka, najbližšie sa jazdci predstavia 23. augusta v belgickom Spa-Francorchamps.

Pred VC Maďarska si pripomenuli zosnulého Bianchiho

Pred nedeľňajšou Veľkou cenou Maďarska najprestížnejšieho motoristického seriálu formula 1 si všetci jazdci, fanúšikovia i najbližšia rodina uctili spomienku nedávno zosnulého pretekára Julesa Bianchiho. Francúzsky pilot v sobotu 18. júla 2015 vo veku 25 rokov podľahol zraneniam, ktoré utrpel v októbri minulého kalendárneho roka pri havárii na VC Japonska.

Kompletný štartový rošt vytvoril pred pretekmi kruh, v ňom jazdci so zloženými helmami spomínali na svojho niekdajšieho kolegu. Na pietnom momente sa priamo na Hungaroringu zúčastnili aj Bianchiho matka Christine, otec Philippe, brat Tom a sestra Melanie, ktorých na trať pozval šéf F1 Bernie Ecclestone. Niekoľko pilotov sa po spomienke objalo s Bianchiho rodinou a vyjadrilo jej úprimnú sústrasť. Viacerí si rodáka z Nice uctili odkazmi: "Ciao Jules" alebo "JB 17," čo predstavovalo Bianchiho iniciály a číslo monopostu.