Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dakar na vlastnej koži. Denník Ivana Jakeša (1)
Zdielať na

Dakar na vlastnej koži. Denník Ivana Jakeša (1)

Zdroj: motodenik.cz

Už som bol z toho celý nervózny. Po štyroch dňoch sa to však dnes konečne začalo a veci sa pohli tým správnym smerom. Aj nálada nášho tímu sa zlepšila. Máme za sebou prvú etapu 34. ročníka Rely Dakar a ja sa naň teším a chcem si to užiť.

Po našom odlete zo Slovenka to bolo doslova na nervy. Poriadne dlho v lietadle, po prílete do Argentíny sme sa predierali upchatým Buenos Aires, aby sme si po 100 kilometroch vyzdvihli motorku a sprievodné vozidlo. A potom presun o 600 km ďalej do Mar del Plata, kde sa dnes štartovalo. Ale - zvládli sme to.

Som rád, že sa už rely rozbehla, pretože mi náladu kazia organizátori. Francúzi ma poriadne prekvapili. Stále chcú po nás niečo, niekedy mám pocit, že si až vymýšľajú ako nám to celé čo najviac znechutiť. Tie dni do štartu, to bola doslova ukážka trucovania z ich strany.

Nemám z toho dobrý pocit. Skôr taký, že by im nevadilo, keby sme po prvom dni všetci vypadli... Zdá sa mi, že sa vytráca duch Dakaru a je to len o veľkom biznise a o veľkých fabrikách...

Ale späť k pretekom. Prvá etapa bola presne o tom, čo som nechcel. 750 kilometrov cez pampu po asfalte. V poriadnej horúčave, 40 stupňov Celzia. Ale motorka to zvládla a šľape. S tímom odstránime ešte malé nedostatky. 

Zatiaľ nič mimoriadne a hodnotenie by bolo predčasné. A tak som si po príchode do depa mohol dať večeru, povtipkovať s parťákmi v tíme a dobre si oddýchnuť pred ďalšou etapou.

Asi čakáte, že napíšem niečo aj k tragédii, ktorá poznačila úvod pretekov. O smrti Boera som sa dozvedel až v cieli. Nepoznám podrobnosti. No je to to dosť divné. Teda poriadne divné. Po nás chceli organizátori všelijaké lekárske vyšetrenia, EKG. Pretekári nad 45 rokov museli dokonca absolvovať záťažové EKG a neviem čo ešte... A Argentínčan umrie na trati na infakt. No neviem, pre domácich zrejme platia iné pravidlá...

Čo náš čaká počas ďalšieho dňa? To, čo aj počas tých nasledujúcich. Zo Santa Rosa de la Pampa ideme do San Rafaelu. Opäť cez 700 km. Zatiaľ 32. miesto, tak verím, že sa to bude len zlepšovať. Tak držte palce. A ďakujem za podporu.

Súvisiace články