Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
F1 štartuje v Melbourne už tento víkend!
Zdielať na

F1 štartuje v Melbourne už tento víkend!

V štartovom poli majstrovstiev sveta formuly 1 šesť šampiónov, návrat Räikkönena, Vettel chce vyhrať aj do tretice

Seriál majstrovstiev sveta formuly 1, ktorý sa cez víkend začne Veľkou cenou Austrálie v Melbourne, sľubuje v sezóne 2012 dramatickú zápletku. Na štartovom rošte bude až šesť pilotov, ktorí sa môžu pochváliť titulom majstra sveta. Ďalší primát by radi do svojej zbierky pridali okrem obhajcu Sebastiana Vettela aj Jenson Button, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen či Michael Schumacher. Táto šestka vyhrala seriál MS celkovo štrnásťkrát, polovicu z triumfov pozbieral Schumacher. Dvakrát triumfovali v konečnom účtovaní Alonso a Vettel, po jednom prvenstve majú Button, Hamilton i navrátilec Räikkönen. Aj vďaka týmto pilotom predpovedajú mnohí nadchádzajúcemu ročníku prívlastok najlepší v histórii. Celkovo sa na štartové rošty postaví 24 pilotov, štvrtina z nich už oslavovala majstrovský titul. "Toto zloženie pridáva na atraktivite celého šampionátu," priznal pre AFP Fernando Alonso z Ferrari. Predsezónne testy sľubujú vyrovnanosť štartového poľa, rozhodovať sa môže až v závere sezóny. V tej predchádzajúcej mal Vettel istý titul už oveľa skôr. "Tento rok to nebude prechádzka ružovým sadom," uviedol Button.

Do F1 sa po dvojročnom pôsobení v rely vracia Kimi Räikkönen. "Teším sa, že je späť. V minulosti bol mojím vzorom," priznal Hamilton. "Veľa sa toho v F1 nezmenilo, autá sa správajú podobne ako v minulosti. Pneumatiky sú nové, čakal som, že budem mať s nimi viac problémov. V tíme som šťastný, sú v ňom skvelí ľudia. Už sa veľmi teším," povedal Räikkönen.

Po dvoch tituloch majstra sveta by tretí primát rád získal Sebastian Vettel. Najmladší dvojnásobný majster sveta prekonal v F1 už niekoľko míľnikov. V tejto sezóne sa prípadným tretím celkovým prvenstvom môže vyrovnať legendárnemu Argentínčanovi Juanovi Manuelovi Fangiovi a krajanovi Michaelovi Schumacherovi, iba toto duo dokázalo triumfovať v troch sezónach po sebe. "Je skvelé, ak môžem prekonávať rôzne rekordy. Moje súťaženie však nie je o tom, chcem dosiahnuť absolútny úspech. Vlani som mal fantastickú sezónu, len málokedy sa niečo také dá zopakovať," povedal na prahu novej sezóny Vettel, ktorý v roku 2011 vyhral 11 z 19 pretekov, pole position si vybojoval dokonca pätnásťkrát. Na pódium vystúpil sedemnásťkrát. Vettel bude v Melbourne obhajovať vlaňajšie prvenstvo. "Bude to zaujímavý rok. Myslím si, že boj o titul bude tento rok napínavejší ako vlani. Prekvapilo by ma, ak by sa zopakoval vlaňajšok," uviedol Vettel.

Paradoxne, aj napriek predchádzajúcim úspechom nie je Vettel najlepšie plateným pilotom F1. Tento primát patrí s príjmom 33 miliónov eur Fernandovi Alonsovi z Ferrari. Pred Vettela sa dostal aj Michael Schumacher s 24 miliónmi, pilot Red Bullu zarába "iba" 18 miliónov. Nemec deklaruje, že sa radšej vzdá sponzorských príspevkov, aby sa nemusel zaťažovať rôznych partnerskými akciami.

sita

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) už tradične pred začiatkom sezóny zmenila technické pravidlá. Znížila sa výška monokoku, čím sa zmenil predovšetkým predný nos auta. Do platnosti vstúpilo pravidlo o koncovkách výfukov, tyče zavesenia už majú presne stanovené rozmery, zvýšila sa výstuž kopkitu, krídla a ďalšie časti karosérie musia byť pevné. Mnohé tímy na čele s Red Bullom museli zrušiť výfukové difúzory, ktoré nasmerovali plyny na zadné krídlo a zvyšovali prítlak auta. "Veľa rozdielov medzi autami nenájdete. Veríme, že náš monopost bude lepší, ale je to ťažké. Všetky autá sa dosť podobajú, rozdiely na trati budú malé," prognózuje Vettel.

V Melbourne sa preteky F1 jazdia od roku 1996. Podujatie na okraji druhého najväčšieho austrálskeho mesta je špecifické, 5,303 km dlhý okruh vedie uzavretými verejnými komunikáciami v Albert Parku. Aj keď trať v hlavnom meste štátu Viktória nie je taká populárna ako jej predchodkyňa v Adelaide, na ktorej sa súťažilo od roku 1985 do roku 1995, pekné prostredie, dobrý servis a kvalitne vybudovaná infraštruktúra robia z okruhu dobrého hostiteľa. Maximálna rýchlosť v Albert Parku, ktorú môžu jazdci dosiahnuť, je približne 300 km/h, priemerná 225 km/h. Rekordérom v Austrálii a aj na trati v Melbourne je Michael Schumacher, ktorý tu triumfoval štyrikrát.

Domáci organizátori pred tromi rokmi odolali tlaku FIA a neposunuli začiatok pretekov až na večernú hodinu. Výmenou za potvrdenia zachovania pretekov v Melbourne až do roku 2015 však ustúpili Európe a preteky sa posunuli o 2,5 hodiny na 17.00 h austrálskeho času (7.00 SEČ). Veľkú cenu odštartujú v rovnakom čase aj v tomto roku. Napriek končiacemu sa letu v Austrálii by teploty v Melbourne mali dosiahnuť približne 20°C a v Albert Parku by malo byť polojasno.

Veľká cena Austrálie

   Dejisko: Albert Park v Melbourne, dĺžka okruhu 5303 metrov
   Dĺžka pretekov: 58 okruhov (307,574 km)
   Minuloročný víťaz: Jenson Button (V. Brit) McLaren
   Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Michael Schumacher (Nem.) Ferrari - 1:24,125 min (2004)
   Rekordér v počte víťazstiev - jazdec: Michael Schumacher 4 (2000 - 2002, 2004)
   Rekordér v počte víťazstiev - tím: McLaren 10
   Divácky rekord: 401 000 (1996)
   História: Veľkú cenu Austrálie zaradili do programu MS F1 v roku 1985, keď sa jazdila na mestskom okruhu v Adelaide ako posledné preteky sezóny. Od roku 1996 sa pretekári stretávajú v Melbourne a v termínovej listine sa VC Austrálie presunula na začiatok sezóny.
   Kuriozita: V roku 1991 sa v Adelaide uskutočnili najkratšie preteky v histórii MS F1, pretože Veľkú cenu museli prerušiť pre silný dážď už po 14 kolách.
   Prehľad posledných víťazov VC Austrálie:
   2011 - Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
   2010 - Jenson Button (V. Brit.) McLaren
   2009 - Jenson Button (V. Brit) Brawn GP
   2008 - Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren
   2007 - Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari
   2006 - Fernando Alonso (Šp.) Renault
   2005 - Giancarlo Fisichella (Tal.) Renault
   2004 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari
   2003 - David Coulthard (V. Brit.) McLaren
   2002 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari
   2001 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari
   2000 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari