Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Násilnosti pre rozsudok. Súd poslal na trest smrti 21 osôb
Zdielať na

Násilnosti pre rozsudok. Súd poslal na trest smrti 21 osôb

Súd v egyptskej Káhire v sobotu po takmer roku ukončil proces s mužmi obvinenými z vyvolania násilností počas minuloročného futbalového zápasu, pri ktorom zahynulo 74 ľudí. Všetkým 21 obvineným pritom vymeral tresty smrti.

Nepokoje si vyžiadali 8 obetí

Verdikt ešte musí odsúhlasiť vrcholný klerik v krajine, veľký mufti. Niektorí príbuzní obvinených mužov, ktorí si verdikt vypočuli priamo v súdnej miestnosti, rozsudok psychicky nezvládli a podľa svedkov sa súdnou miestnosťou ozýval hlasný plač a srdcervúce náreky. Medzi odsúdenými je aj deväť príslušníkov bezpečnostných síl. Proces so zvyšnými 52 podozrivými bude pokračovať v marci.

Počet obetí sobotňajších nepokojov v egyptskom meste Búr Saíd sa v priebehu dňa zvýšil už na 26, informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Strety medzi demonštrantami a políciou si vyžiadali aj množstvo zranených, ktorých zatiaľ napočítali až 277. Medzi obeťami sú podľa egyptského rezortu vnútra aj dvaja policajti. Viacerých príslušníkov poriadkových síl tiež museli hospitalizovať, z nich niektorí utrpeli vážne zranenia. Demonštrácie sa medzitým rozšírili aj do neďalekého mesta Suez.

Demonštrácie vypukli po tom, ako súd v Káhire udelil 21 Egypťanom tresty smrti v súvislosti s nepokojmi na minuloročnom futbalovom zápase, ktoré si vyžiadali 74 obetí. Práve v meste Búr Saíd, metropole severovýchodného Egyptu prišlo k tejto najhoršej tragédii v dejinách egyptského futbalu. Demonštrantom prekáža, že celú zodpovednosť za masakru prisúdil súd v Káhire práve ich obyvateľom.

Prišli o život v tlačenici

K tragédii došlo 1. februára 2012 po skončení zápasu v egyptskom Port Said. Väčšina z obetí prišla o život v tlačenici, mnohí však zomreli na následky bodných, rezných či sečných poranení. Ďalších približne tisíc ľudí utrpelo rôzne zranenia. Incident sa stal medzi fanúšikovskými tábormi domáceho klubu al-Masrí a káhirským tímom al-Ahlí. Zápas sa skončil 3:1 v prospech domácich.

Incident vyvolali prívrženci al-Masrí, ktorí napriek priaznivému výsledku vtrhli na ihrisko bezprostredne po záverečnom hvizde, hádzali kamene, fľaše a svetlice. Fanúšikovia aj hráči napadnutého al-Ahlí v panike hľadali možnosť úniku. Zazneli údajne aj rany zo strelných zbraní. Tragédiu má na svedomí tiež zlá bezpečnostná situácia v politicky nestabilnej krajine. Organizátori údajne podcenili situáciu a mnohí obviňujú z tragédie armádu, ktorá nezareagovala promptne a nedostatočne sa snažila ukončiť incident, resp., niektorí jej príslušníci využili situáciu na potrestanie "vinníkov" za zvrhnutie bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Čierny deň futbalu

Futbalová tragédia nenechala chladných ani európskych funkcionárov. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter nazval stredu 1. februára čiernym dňom futbalu. "Večerné udalosti a vysoké počty mŕtvych a zranených futbalových fanúšikov ma šokovali a rozosmutnili. Čierny deň futbalu. Je to nepredstaviteľná katastrofa, ku ktorej nemalo prísť. Mysľou som s rodinami tých, čo prišli o život," komentoval tragické udalosti Blatter.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články