Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Kolapsy futbalistov. Viacerí to nezvládli tak, ako Muamba
Zdielať na

VIDEO: Kolapsy futbalistov. Viacerí to nezvládli tak, ako Muamba

Srdce športovcov by malo biť ako zvon. Malo, ale nie vždy to tak je. Posledným smutným dôkazom je kolaps futbalistu Boltonu - Fabricea Muambu, počas zápasu Anglického pohára na ihrisku Tottenhamu. 23-ročný hráč stále bojuje o život v nemocnici. Jeho stav sa však, našťastie, zlepšuje.

Zástava srdca. Strašiak vrcholových futbalistov. Napriek tomu, že ich zdravotný stav mapujú kluby množstvom vyšetrení.

Marc-Vivien Foé (†28)

28-ročný Kamerunčan Marc-Vivien Foé skolaboval 26. júna 2003 počas stretnutia Pohára Konfederácií proti Kolumbii. Snaha záchranárov oživiť ho bola márna. Začiatkom roka 2004 prišiel ďalší šok.

Miklós Fehér (†24)

Maďar v službách Benfiky Lisabon Miklós Fehér odohral 25. januára posledný zápas v živote proti Vitorii Guimaraes. V jeho závere sa po obržaní žltej karty ešte usmial na rozhodcu a vzápätí sa zrútil na trávnik. Zomrel v nemocnici, mal 24 rokov.

Antonio Puerta (†22)

Tragický scenár napísal aj zápas španielskej ligy 25. augusta 2007. FC Sevilla hostil Getafe a po polhodine hry skolaboval domáci Antonio Puerta. 22-ročný futbalista sa ešte postavil na nohy, no v kabíne mu srdce zlyhalo opäť. V nemocnici zomrel o tri dni neskôr.

Cheswe Nsofwo (†27)

A o ďalší deň mrazilo pri ďalšej tragédii futbalistu. Reprezentant Zambie a hráč izraelského klubu Hapoel Berševa Cheswe Nsofwo skolaboval na tréningu. 27-ročný športovec zomrel po prevoze do nemocnice.

Daniel Jarque (†26)

Zástava srdca pripravila o dva roky neskôr počas tréningového kempu v Taliansku o život aj 26-ročného kapitána Espaňolu Barcelona Daniela Jarqueho.

Fabrice Muamba (23)

Víkendový prípad Fabricea Muambu z anglického Boltonu, našťastie, nemá tragické následky. Jeho stav zlepšil, srdce mu bije bez pomoci liekov, dýcha bez prístrojov, hýbe rukami i nohami, reaguje na otázky, rozpoznáva členov rodiny.

78 minút bol mŕtvy!

Klubový lekár Boltonu Jonathan Tobin vyhlásil, že Muambovo srdce prestalo pracovať na 48 minút pred jeho hospitalizáciou v nemocnici a neskôr ešte približne na polhodinu. "V tom čase bol z praktického hľadiska mŕtvy," povedal Tobin. "Fabrice utrpel srdcovú zástavu, pri ktorej srdce vykazuje elektrickú aktivitu, ale nevykazuje žiadne známky svalovej činnosti. Tento typ je pomerne bežný pri užití liekov a šokoch. Nikto nevie prečo, ale Fabrice mal pätnásť šokov, dvanásť v sanitke."

Ind (27) nemal šancu

Iba štyri dni po kolapse Muambu prišla z Indie ďalšia smutná správa. Futbalista tam zomrel po náhlom kolapse priamo na ihrisku počas zápasu regionálnej súťaže. D. Venkateš z klubu Bangalore Mars vybehol na trávnik v 73. minúte ako striedajúci hráč a skolaboval tesne pred koncom duelu.

27-ročný stredopoliar nemal také šťastie ako v sobotu futbalista Boltonu Fabrice Muamba, ktorého vďaka rýchlej pomoci lekárov dokázali zachrániť. Na štadióne v Indii totiž nebola žiadna sanitka, preto ho do nemocnice Hosmat museli odviezť trojkolesovou motorovou rikšou. Predbežná správa uvádza ako pravdepodobnú príčinu smrti srdcovú príhodu.

Fabrice_Muamba_kolaps

sita

Súvisiace články