Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Masaker na futbale. Egypt vyhlásil trojdňový smútok
Zdielať na

Masaker na futbale. Egypt vyhlásil trojdňový smútok

Šéf egyptskej vládnucej najvyššej vojenskej rady Muhammad Husajn Tantáwí vyhlásil vo štvrtok trojdňový štátny smútok po stredajších výtržnostiach futbalových fanúšikov v prístavnom meste Búr Saíd (Port Said), pri ktorých zahynulo 74 ľudí. Štátny smútok potrvá do soboty.

Tantáwí na letisku v Káhire privítal hráčov egyptských futbalových tímov Al Masri a Al Ahli, ktorých fanúšikovia sa dostali do potýčky.

Hráči utekali, fanúšikovia zabíjali

Po násilnom vniknutí fanúšikov na hraciu plochu sa časť štadióna ocitla v plameňoch. Futbaloví priaznivci na záberoch televíznych kamier napadli hráčov Al Ahli, medzi obeťami sú aj pracovníci bezpečnostných služieb a organizátori. Podľa predstaviteľov ministerstva zdravotníctva utrpela väčšina zranených, ktorých bolo okolo 1000, otras mozgu alebo hlboké rezné rany.

K výtržnostiam prišlo len niekoľko sekúnd po konečnom hvizde súboja, ktorí neočakávane vyhral domáci outsider nad favoritom 3:1. Podľa svedectiev napadli domáci priaznivci hosťujúcich hráčov aj ich fanúšikov.

Prístup polície? Sporný...

Hráči našli ochranu v šatniach, na tribúnach, ale na hracej ploche vypuklo šialenstvo a ani policajti nedokázali ochrániť hráčov pri odchode do tunelu.

Krátko po zápase v Búr Saíd zrušila egyptská futbalová federácia všetky ligové stretnutia. Násilnosti na štadiónoch v severoafrických krajinách výrazne stúpli po nedávnych revolučných zmenách v tejto časti sveta.

sita

Súvisiace články